Birkebeiner-organisasjonen har ikke kommet til enighet med grunneiere om leie for grunn i den nye uværstraseen, ifølge en pressmelding onsdag.

Dermed må første spadetak og pressekonferansen som var planlagt torsdag, avlyses.

"Grunneierne Søndre Raudfjellssameie, Vang almenning og Furnes almenning krever så mye for årlig leie av grunn at Birken ikke har mulighet til å akseptere dette. Birken kan heller ikke inngå en slik avtale med tanke på presedens for leie av grunn i eksisterende trasé", heter det.

Birken anslår ringvirkningene av sine arrangementer til fots, ski og på sykkel til rundt en halv milliard årlig for regionen.

I tillegg betaler Birken grunneiere bruk av snødekket mark, og bruker 1,5 million kroner på løypekjøring som kommer allmennheten og hytteeiere til gode, fremheves det.

- Økte krav fra grunneiere for leie av grunn på snødekket område mener vi er helt urimelig, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold i Birken AS.

Han legger til at Birken er en ideell organisasjon der hele overskuddet går tilbake til breddeidretten, og en høyere leie vil ramme dette arbeidet direkte.

- Kravet fra grunneierne stopper arbeidet vi har igangsatt med ny uværstrasè, som skal sikre at vi kan gjennomføre Birkebeinerrennet ved dårlig vær. Dette er vi svært lei oss for sier Ellevold. 
 

Bestyrer i Furnes almenning, Morten Øie, som utgjør en av tre grunneiere hevder det ikke blir riktig å si at arbeidet med uværstraseen er stoppet.

–Forhandlingene startet i dag, og vi er ikke helt enige om pris, men vi jobber med det.

Jo Gunnar Ellevold  mener dere stiller urimelige krav?

–Ut i fra vårt synspunkt mener vi det er rimelige krav.

Så dere mener Birken må betale mer for å utarbeidelse av uværstrase på deres eiendom?

–Det er et gap i prisene her, det ligger i kortene, uten at jeg vil si noe om beløp. Ut i fra vårt synspunkt er det rimelig, sier Øie.

Opparbeiding og rydding av den nye uværstraseen skulle igangsettes torsdag 18. september, der en pressekonferanse var planlagt for første spadetak.

Birkerbeinerrennet ble i år avlyst på grunn av værforholdene, for andre gang i historien. Årets renn vil være det 77. i rekken.

Les også:
Finner tonen med treneren

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.