John Kristian Dahl var blant de første gjennom hele årets Birkebeinerrenn, og endte til slutt på tredjeplass. Han var også den raskeste blant de som gikk med Strava-appen og som dermed var med i DNs to utfordringer i løpet. Vi hadde på forhånd varslet fartsmåling opp Dølfjellet og den siste bakken før mål.

Les også: Den slemmeste lille bakken i Birken

Lyst til å prøve deg på topp-tidene i etterkant? Slik går du frem:

Høy fart

Dahl holdt knallharde 16 km/t opp Dølfjellet, som er de siste og bratteste 200 høydemetrene i  den første store stigningen. Her kan man få seg en smell hvis man har åpnet for hardt. Men Dahl holdt farten hele veien, og var også raskest opp den siste lille bakken før mål. Denne stigningen oppleves av mange som mye tyngre og lengre enn det objektivt sett er. Den kommer sent i løpet, og mange er ganske sluttkjørte når de kommer så langt.

– Noen synes den er grusom. Det er bakglatt, du har vondt i armene og er tom for næring. Men ikke mist motet, det er ikke veldig langt, sa løypesjef i Birken, Tor Skraastad, før løpet.

Større utslag

Årets utgave av denne bakken var langt snillere enn den har vært mange tidligere år. Relativt kaldt vær gjørde sporet og festet brukbart, også for de som startet bak. Men ikke uventet viser resultatene opp bakken at tidsutslagene øker når kreftene er brukt opp.

 

* Hastighet i prosent av den raskeste på strekningen. Målingen tar ikke hensyn til når man kommer til dette strekket - bare hvor fort man går  der.

De fleste tapte mer til Dahl i denne bakken enn opp Dølfjellet, også blant de raskeste. De på plassene fra 25-100 klarte i snitt å holde 73,6 prosent av farten til Dahl opp Dølfjellet,  men samme gruppe holdt 69 prosent av hans fart i sluttbakken. Samme fartstap hadde de senere gruppene også, og Dahl var nesten tre ganger raskere opp den siste bakken enn de 25 som gikk saktest i vår test.

Strava-brukere er nok gjennomgående blant de bedre trente i løpet, så dette var neppe de som fikk det aller tyngst mot slutten.

Superklatreren Arne Post var nærmest å følge Dahl på begge strekningene, fulgt av Øyvind Moen Fjeld. Dette er svært gode klatrere, så de som følger dem på topp 100-listen har god grunn til å være fonøyd med innsatsen:

De 100 raskeste opp Dølfjellet

Måling fra 700 meter etter matstasjonen på Skramstad til toppen av fjellet. 423 har registrert tid via Strava i skrivende stund.

 

 

De 100 raskeste opp den "slemmeste lile bakken i Birken", rett før mål:

Måling fra krapp høyre-sving etter bro, rett før siste stigning under kraftgate - til  rett etter toppen.

* Strekningen inkluderer en liten utforbakke på slutten, som trekker opp snitthastigheten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.