- Det er ikke slik at jeg skal være grinebiter og skru tiden tilbake. Det er mer en morsom greie. Mitt poeng er at staking på blanke ski aldri kan bli en folkesport. Vi Birkebeinere, som ikke er i eliten, må ikke glemme et godt fraspark, sier Knut Beck Engebretsen til DN.

Engebretsen, som til daglig er produktsjef for strekkstag plattformer i Aker Solutions, er et velkjent navn i mosjonskretser og fjorårets vinnertid i klasse 55-59 år var på meget sterke 2.42.49. Da var han minuttet bak Therese Johaug.

Stakediskusjon

I år var det ikke rekordjakt som sto på programmet. For på startstrek sto han klar uten staver. 54 kilometer skulle forseres kun ved hjelp av fraspark og det klarte han på tiden 3.48.20. Det betydde at han tok «merket» som er et mål for veldig mange med staver.

- Jeg hadde muligheten til å feige ut flere ganger på forhånd, men jeg la press på meg selv at jeg skulle klare dette. Et godt fraspark må man ikke glemme, sier Engebretsen.

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende valget var diskusjon om stakebølgen på middagen til gjengen i skiklubben Overtoppen etter fjorårets renn. Da hadde Petter Eliassen, på blanke ski, vunnet rennet foran Martin Johnsrud Sundby, som gikk med festesmurning.

- Jeg reiste meg opp og sa at «gutter det stakehysteriet gidder jeg ikke være med på. Jeg går uten staver neste år». Det var en bankettuttalelse, men den måtte jeg levere på, ler Engebretsen.

Strekk i leggen

Da sprekingen skulle ta sin første trening uten staver ved juletider endte det dårlig, med strekk i leggen. Dermed måtte han skøyte i tre uker før han kunne vende tilbake til klassisk skiløping igjen.

Men han antar at han fikk rundt 15-20 mil uten staver i vinter, før lørdagens renn. Og underveis gikk det bedre enn han hadde trodd.

- Jeg hadde mer overlevelsesmål. Men dette var klart over forventning, selv om jeg hadde en drøm om å klare merket.

Og selv uten staver, i total utakt med feltet for øvrig, var ikke konkurranseinstinktet lagt på is.

- Ned mot Kvarstad der det går slakt nedover var det ikke mulig med fraspark og da staket mange forbi. Det var frustrerende, sier Engebretsen.

Han fikk utallige positive tilbakemeldinger fra andre løpere i sporet og folk langs løypa og gledet seg over å vinke tilbake med begge hender. Men han møtte skepsis blant de nærmeste før rennet.

- Fattern syns det var helt idiotisk og min bror lurte på om jeg skulle få varige mén og skader. Korsryggen får stor belastning uten staver, men jeg lurte mer på om leggene skulle få for mye tyn. Så jeg tok det pent fra start og prøvde å unngå store glipptak, sier Engebretsen.

Første og siste gang

Han var meget fornøyd da han gikk over mål og kunne heve begge armene over hodet. Oppsummeringen er at det gikk forbausende greit i forhold rygg og resten av kroppen i forhold til hva han hadde trodd.

- Mange sa etterpå at de hadde sett meg langt foran, men at det tok tid før de klarte å hente meg inn, sier han.

- Er dette første og siste gang?

-Jaja. Det blir med denne ene gangen.

Les også: Sjekk hvor du tapte og vant i Birken

Gamle løpere på nye veier dnPlus

Frykter ikke blanke ski dnPlus

Se DNtv: Perset i Birken som 63-åring:

Perset i Birken som 63-åring med tiden 3.30. Slik trener klassevinner Birgit Korvald.
01:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.