Arrangøren av Birkebeinerrennet har satt i gang flere tiltak for å sikre at rennet kan gjennomføres neste år etter at årets renn ble avlyst på grunn av sterk vind.

Les mer: Kan ha blingset på værtabell

Det er fortsatt 4000 ledige plasser til neste års renn som har en maksimal deltakergrense på 17.000 skiløpere. Tidligere år har Birkebeinerrennet vært utsolgt straks etter at påmeldingen åpner i april.

- Jeg tror vi selger ut i år også, sier daglig leder for Birken AS, Jo Gunnar Ellevold.

Han sier det eneste som kan stoppe neste års Birkebeinerrenn er dersom det blir snøfritt over fjellet, noe det ikke finnes historiske eksempler på.

- Det er en hypotetisk problemstilling, sier Ellevold.

Hans største bekymring er snøforholdene rundt start og mål.

- Rena ligger på 300 meter over havet. Det er 200 meter fra den snøsikre grensen, men her er det lett å få tilkjørt og produsert snø til en trasé. Lillehammer er mer snøsikkert og i verste fall kan vi ha alternativ målgang på Sjusjøen som er 800 meter over havet og snøsikkert, sier Ellevold.

Arrangørene har foretatt disse tiltakene for å sikre gjennomføring i 2015:

  • Egen meteorolog
    Statsmeteorolog Jon Smits skal følge værutsiktene tett i forkant av rennet. Blir det tåke er ekstra merking i beredskap.
  • Raudfjellet
    Raudfjellet får egen automatisk værstasjon. Det forberedes snøfangere på ca 3,5 km for å fange drivende snø og løypa merkes godt. Det etableres sikkerhetsstasjoner med kapasitet til å ivareta deltakerne ved dårlig vær i området fra Dambua til Raudfjellet.
  • Økt toleransegrense for dårlig vær
    Fokus på innhold i sekken videreføres både generelt og ved spesielle forhold. Ved spesielle værforhold vil utvidede sekkekontroller bli gjennomført.
  • Ved snøfattige vintre
    I startområdet på Rena benyttes kommunalt snødepot, tilkjørt snø fra Skramstadsetra samt produsert snø ved start på Tingstadjordet. På Lillehammersiden legges det til rette for målgang i Sjusjøenområdet (med ekstra sløyfe), dersom det ikke er mulig med målgang på Birkebeineren Skistadion.
  • Beredskapsplaner
    Birken videreutvikler eksisterende planverktøy på gjennomføring og beredskap for å håndtere uforutsette hendelser. Dette gjelder planer ved ulykker og kriser som direkte påvirker deltakere i Birken, men også håndtering av arrangementene ved nasjonale kriser eller omfattende ulykker i egen organisasjon. Egen plan for utsettelse av starttidspunkt og en komprimering av startintervallene er utarbeidet.
  • Nødsamband
    Birken har flere alternativer til nødsamband. Digitalt nødnett til bruk over hele fjellet er klart til Birkebeinerrennet 2015.
  • Ny uværstrasè
    En alternativ løype i Hemmeldalen naturreservat kan brukes som reservetrasè for Birkebeinerrennet. Dette er en reservetrasè som kun skal benyttes dersom det ikke er forsvarlig å gå over Raudfjellet. Birken har ikke kommet til enighet med grunneierne for 2015, men jobber videre for å få avtalen på plass.

Les også:
Flere tusen ledige plasser i Birkebeinerrittet
Får monsterbakke ved hytta
Birken utsetter uværstrasé
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.