Nigerianeren Bobby Boye har et langt kriminelt rulleblad. Likevel fikk han jobb som Norges utsending for bistandsprosjektet olje for utvikling til Øst-Timor i 2009, skriver Aftenposten i en større reportasje søndag.

Da han fikk jobben offisielt underlagt Finansdepartementet, var han akkurat ferdig med å sone en dom for omfattende underslag og dokumentforfalsking i USA.

I 2012 overtok Øst-Timor arbeidsgiveransvaret for den angivelige erfarne skattejuristen. Siktelsen om underslag på 21 millioner kroner kommer fra FBI. Boye har betalt kausjon og sitter nå i husarrest i et hus i USA som han betalte 11 millioner kroner for kontant i 2011.

Finansdepartementet sier til Aftenposten at de har sjekket referanser og fulgt det de mente var grundige ansettelsesrutiner. De sier det er svært beklagelig at en jurist introdusert av Norge har svindlet Øst-Timor.

Øst-Timor ble selvstendig i 2002 etter å ha vært okkupert av Indonesia siden 1975.

Det er rangert som det femte fattigste landet utenfor Afrika. Befolkningen er på 1,1 millioner, der 50 prosent er analfabeter. Utenfor kysten er det store olje- og gassressurser som nå utvinnes. Pengene settes i et oljefond, som nå er på 100 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.