Den Hong Kong-baserte Bitfinex-plattformen, der man kan kjøpe og selge den nettbaserte valutaen bitcoin (se faktaboks), ble nylig hacket og frastjålet anslagsvis 120.000 bitcoin.

Det skriver en rekke internasjonale medier onsdag, deriblant Financial Times.

Kan utgjøre over 600 mill.

Da nyheten ble kjent, falt verdien på nettvalutaen fra 604 dollar til 482 dollar, før den hentet seg inn til 540 dollar onsdag morgen.

Dersom det stemmer at 120.000 bitcoin ble stjålet, noe Bitfinex selv ikke har bekreftet, utgjør det over 600 millioner kroner ut fra verdien før kursfallet.

Bitfinex opplyser til FT at de er kjent med at flere brukere har blitt frastjålet bitcoin, og at saken er anmeldt til myndighetene.

Kontroversiell nettvaluta

Bitcoin har vært gjenstand for kontroverser og mystikk helt siden betalingsmiddelet fikk internasjonal oppmerksomhet i 2012 og 2013.

Det er usikkert hvem som står bak bitcoin.

Kryptovalutaen ble laget av en person som kalte seg selv «Satoshi Nakamoto», og ble først gjort kjent da personen som står bak la ut en tekst som beskrev den digitale valutaen i 2008.

Siden har journalister og bitcoinentusiaster lenge spekulert hvem som står bak pseudonymet «Satoshi Nakamoto», og i desember kom magasinene Wired og Gizmodo frem til at den australske næringslivs- og it-mannen Craig Wright (45) sto bak.

Han valgte senere å stå frem som bitcoinskaperen, og har i intervjuer med BBC, The Economist og GQ gjør han rede for hvordan han skal ha laget bitcoin og hvorfor han nå står frem. Det er fortsatt flere som sår tvil rundt Wright - og hvorvidt han faktisk er personen bak «Satoshi Nakamoto».

Les mer om bitcoin på DN.no:

Mot skjebnedag for verdens største nettvaluta

Fortsatt vet «ingen» hvorfor den mystiske nett-valutaen plutselig skjøt fart  

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

- Det er katastrofalt dårlig. Det sprer seg som ringer i vannet  

I denne kommunen har et forsvinnende lite antall høyere utdanning  

Obama langer ut mot Trump: - Uegnet som president  

Beste siden 2008: Båtsalget opp av bølgedalen dnPlus  (DN+)

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.