«Jeg, Ole Andre Torjussen, bekrefter at jeg vil besvare spørsmål som kommer», skriver Bitcoins Norge-sjefen i en Facebook-oppdatering tirsdag formiddag.

En oppdatering fra selskapet var etterlengtet. Mandag kveld fikk nemlig Bitcoins Norges kunder en sjokk-mail der selskapet varslet at stanser all handel og selger unna kundenes kryptovaluta etter «avanserte dataangrep». Flere kunder raste mot selskapet og krevde svar, men mannen bak, Ole-Andre Torjussen, besvarte ingen, hverken medier eller kunder på Facebook. Flere ventet derfor spent på hva selskapet kunne formidle.

I en oppdatering klokken 11.30 tirsdag skriver selskapet at det skal ha forsvunnet kryptovaluta til en verdi av 500.000 dollar, eller 4,35 millioner kroner.

Selskapet lover i statusoppdateringen på Facebook at kundene vil få verdiene de hadde den 7. mai utbetalt enten denne uken eller neste uke, etter de har solgt «all kryptovaluta tilgjengelig»:

«Etter salg av all kryptovaluta tilgjengelig på vår handelsplattform, har Bitcoins Norge nå midler tilgjengelig til å kunne tilbakebetale de beløpene våre kunder hadde plassert hos oss per 7. mai i år. Pengene vil bli overført til kundene våre i løpet av neste uke», skriver selskapet.

Selskapet skriver at kryptoverdier til over 4,3 millioner kroner forsvant som følge av datainnbrudd på systemene til selskapets underleverandør Alpha Point Corporation. Selskapet skriver videre at dette beløpet kun utgjør en liten andel av den totale beholdningen til Bitcoins Norges kunder.

Sjokk-epost

Ifølge meldingen som ble sendt ut til Bitcoins Norges kunder, skal selskapet ha blitt varslet om angrepet mot Alphapoint allerede 7. mai, men skal ha blitt beroliget av at FBI og annet politi var på saken, samt at Alphapoint hadde forsikring.

«Som følge av etterforskningen som pågår har AlphaPoint vært tilbakeholden med informasjon, og har anbefalt oss å avvente situasjonen. I samråd med AlphaPoint valgte vi derfor i første omgang å se an hvordan saken utviklet seg», heter det i meldingen, som bærer Torjussens signatur. Men det legges så til:

«Det har imidlertid nylig fremkommet opplysninger om fortsatte sikkerhetshull i AlphaPoints teknologi, samt at det også har oppstått usikkerhet om AlphaPoint og deres forsikringsselskap vil være i stand til å dekke kundenes krav fullt ut. Disse nye opplysningene gjør at Bitcoins Norge ikke lengre anser det forsvarlig å fortsette å avvente utviklingen i AlphaPoint».

Ifølge eposten vil kundene få utbetalt det de hadde i norske kroner tilsvarende kryptovalutabeholdningen 7. mai. Den dagen sto bitcoinkursen i 5786 dollar. Siden det har kursen steget kraftig, og nå står den i cirka 10.000 dollar per bitcoin. Flere kunder har derfor reagert kraftig på at de bare vil få ut verdien fra 7. mai av sine bitcoin.

Det er tomt på kontoret til Torjussens holdingselskap i Nordbøgata 10 i Stavanger
Det er tomt på kontoret til Torjussens holdingselskap i Nordbøgata 10 i Stavanger (Foto: Harald Berglihn)

DN har vært i kontakt med Torjussen på epost. Han vil ikke oppgi hvor mange kunder som i utgangspunktet er rammet.

– Dette beløpet utgjør kun en mindre andel av den totale beholdningen til Bitcoins Norges kunder.

– Hvorfor får bare kunder ut verdien av sine coins fra 7. mai?

– Bitcoins Norges samlede erstatningsansvar overfor den enkelte kunde er begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Alle våre kunder vil likevel få betalt ut et beløp i norske kroner tilsvarende verdien de hadde i kryptovaluta hos oss den 7. mai. 2019, som er det tidspunktet Bitcoins Norge først ble kjent med at AlphaPoint Corporation, leverandøren av selskapets handels- og teknologiplattform, hadde blitt utsatt for flere alvorlige dataangrep, skriver han.

I meldingen mandag skrev selskapet at kunder som ikke ville at deres bitcoin skulle bli solgt måtte svare på et skjema innen fire timer. DN har spurt om kunder som svarte på dette skjemaet vil få tilbake sine bitcoin. Til det svarer Torjussen:

– Vi har ikke tatt standpunkt til dette ennå.

Torjussen har ikke besvart DNs forespørsel om et møte eller flere spørsmål DN har oversendt.

Alphapoint har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser.

– Ikke første gang

Førsteamanuensis Carsten Gero Bienz ved Norges Handelshøyskole er ekspert på bitcoin. Han er svært kritisk til fremgangsmåten til Bitcoins Norge.

– Bitcoin Norge kommer mest sannsynlig ikke til å overleve dette. Problemet er at hvis du mister tillit i slike selskaper, har du mistet alt, sier Bienz.

Han trekker frem at dette ikke er første gang noe slikt skjer med et bitcoin-selskap, og at det mest kjente tilfellet er Mount Gox, et japansk selskap som hadde samme tjenester som Bitcoins Norge.

Førsteamanuensis Carsten Gero Bienz Norges Handelshøyskole er ekspert på bitcoin.
Førsteamanuensis Carsten Gero Bienz Norges Handelshøyskole er ekspert på bitcoin. (Foto: NHH)

– Min umiddelbare reaksjon på denne saken, var at det er merkelig at Bitcoins Norge ønsker å bruke verdien fra 7. mai. Verdien fra denne datoen er betydelig lavere enn dagens kurs.

Bienz mener at kjernen i problematikken er at myndigheter over store deler av verden har gjort det svært vanskelig å bruke bitcoin.

– På grunn av dette er det mange små selskaper i ulike land, og disse har lett for å bli utsatt for et angrep, sier han.

«Ingen beskyttelse i lovverket som vil dekke eventuelle tap»

DN har også vært i kontakt med Finanstilsynet.

– Virtuell valuta, i form av vekslings- og oppbevaringstjenester, er kun underlagt regulering på hvitvaskingsområdet, sier seksjonssjef Anders Schiøtz Worren i Finanstilsynet til DN.

Worren påpeker at Finanstilsynet følger kun opp disse aktørenes etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.

– Denne sektoren skiller seg følgelig fra andre typer foretak under vårt tilsyn, der forbrukernes rettighetene er regulert i egne lover.

Worren viser til tidligere advarsler knyttet til risikoene knyttet til å kjøpe og eie virtuell valuta.

– Det finnes ingen beskyttelse i lovverket som vil dekke eventuelle tap dersom en plattform som veksler eller oppbevarer slike valutaer går konkurs, legges ned eller går på tap grunnet for eksempel dataangrep, sier han.

I en tidligere oppdatering tirsdag skriver selskapet på Facebook:

«Jeg kan bekrefte at det er sikret midler som når står i en bank i USA som heter M.Y. Safra Bank. Det er sikret midler som betales ut sannsynligvis neste uke. Midlene som er sikret er tilstrekkelig til å dekke alle kunders verdi på beholdning 7. mai. 2019»

«I tillegg til dette jobber jeg selvsagt med å få bekreftelse på status fra påtalemyndigheter i USA, alphapoint, og forsikring.»

M.Y. Safra Bank er ifølge banken selv en verdensomspennende bank med hovedkvarter i New York City. Banken skal tilby tjenester for både enkeltpersoner og selskaper. Ifølge Bloomberg er banken grunnlagt i 2000. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.