Nå øker Bjørn Dæhlie (39) farten i markedet for næringsbygg, hytter og leiligheter. "Dæhlie dream team" er klar til å hoppe på nye eiendomsprosjekter til over 800 millioner kroner, skriver DN privat økonomi.

90 prosent lån
Vinneroppskriften ser enkel ut på papiret: Et kjent idrettsnavn, en finansmann, en arkitekt, fire lokale eiendomspartnere og cirka 90 prosent lånefinansiering. Det gjør susen i tider med stigende eiendomsverdier, hyttepriser og aksjekurser.

– Ja, vi kjører med høy giring når penger investeres i næringsbygg, leiligheter og fritidsboliger. Men økonomien i hvert enkelt prosjekt er forutsigbar og begrenser risikoen, sier Bjørn Dæhlie til DN privat økonomi.

"Kvitt eller dobbelt"
Høy giring heter det når egenkapitalen er lav og gjelden stor. Satser du en million kroner – 100.000 sparekroner og 900.000 kroner i lån – betyr en verdistigning på ti prosent 100.000 kroner. Verdien av sparepengene dobles. Et verdifall spiser derimot av egenkapitalen.

Syv år etter at tidenes norske olympier la opp som skiløper, har Dæhlies formue nådd 200 millioner kroner, ifølge DNs beregning. Anslaget bygger på vurderinger fra eiendomseksperter og personer med innsikt i Dæhlies virksomhet.

– Virksomheten gjør at jeg kan stoppe opp når jeg vil eller ikke har energi til å fortsette. Jeg vil ha frihet til å ta med fiskestanga og nyte synet av en dupp. Den dagen jeg føler meg sliten, er jeg åpen for å trappe ned. Jeg trenger ikke bygge mer, men jeg synes det er moro. De økonomiske mål er nådd forlengst. Jeg har frihet og trygghet, sier Dæhlie.

Les hele saken og intervjuet med Bjørn Dæhlie i fredagens utgave av DN privat økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.