Det Bjørn Kjos-kontrollerte investeringsselskapet HBK Invest fikk et resultat før skatt på minus 4,7 millioner kroner ifjor, viser regnskapene som ble offentliggjort onsdag.

Norwegian-sjefen har imidlertid ingen grunn til å være misfornøyd. På et halvt år har verdien av HBKs aksjer i Norwegian økt med over 500 millioner kroner.

- Selskapet er svært solid. For Bjørn Kjos og meg er det et selskap ment for å håndtere eierskap i Norwegian og Fornebu-bygget, og hvor vi også passer på å ha bra med likvider. Det er ingen dramatikk rundt selskapet, og selskapet er ikke stresset med noen belåning av nevneverdig grad. Aksjene i Norwegian har vi et langsiktig forhold til, sier Kjos' forretningspartner Bjørn H. Kise til DN.no.

Kise er også styreleder i HBK Invest.

437 millioner kroner
Kjos eier 84,1 prosent av HBK Invest. De resterende aksjene er fordelt mellom Kise (8,2 prosent) og Bjørn Kjos' bror Tore (7,7 prosent). Sammen er de fortsatt Norwegians største aksjonær med en eierandel på 27,24 prosent av flyselskapet.

Verdien av investeringsselskapets Norwegian-aksjer er idag 1,045 milliarder kroner.

Mens verdien av Kjos' andel i flyselskapet ved nyttår var 441 millioner kroner, er den med dagens kurs verdt 878 milllioner kroner. Det betyr at verdien av Kjos' eierandel har økt med 437 millioner kroner på et halvt år.

I tillegg til aksjene i Norwegian har HBK likvide eiendeler for rundt 80 millioner kroner. Dessuten eier investeringsselskapet Norwegians hovedkontor på Fornebu, som ifølge balansen er verdt i overkant av 100 millioner kroner.

- Vi har kontantbeholdningene stående i fond. Vi var fornøyd med at vi gikk ut på plussiden, men det var ingen stor avkastning for noen på det i 2011, sier Kise.

Betalte formuesskatt
I 2009 og 2010 ble det ikke tatt ut en krone i utbytte i HBK Invest. Regnskapet for 2011 viser imidlertid at aksjonærene ifjor tok ut nesten 12 millioner kroner i utbytte.

- Vi har tatt ut utbytte utelukkende for å betale skatt, direkte og indirekte formuesskatt. Det har tidligere vært perioder hvor vi har måtte låne penger av selskapet for å betale formuesskatt. I stedet for å ta ut utbytte hvert år, gjør vi det det innimellom, sier Kise.

I 2010 hadde HBK Invest et resultat før skatt på 22,3 millioner kroner, mens et perfekt timet salg av Norwegian-aksjer sørget for 137,5 millioner kroner året før. Fjorårets underskudd tar Kise med knusende ro.

- I 2010 hadde vi noen ekstraordinære inntekter, blant annet i forbindelse med at Fornebu Næringseiendom kjøpte Fornebu-bygget fra Norwegian Property. Inntekstkildene måtte ellers være enten salg av aksjer i Norwegian, som ikke er noen uaktuell problemstilling, eller utbytte fra datterselskapene. I 2011 tok vi ikke ut noen utbytter fra datterselskapene, sier han.

Bjørn Kjos har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.

Les: Streiken kostet Norwegian 70 millioner

Norwegian-aksjen har steget over 100 prosent i år

- Vi elsker regnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.