Torsdag ettermiddag melder HBK Holding as, hvor tidligere konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos og tidligere styreleder Bjørn Kise er eiere, at det har inngått en avtale om en TRS (total return swap) med Danske Bank for fem millioner aksjer i Norwegian Air Shuttle.

Det betyr at Kjos og Kise tror på en sterk vår for Norwegian. En TRS innebærer at dersom Norwegian stiger på børs frem til avtalen utløper, så vil HBK Holding kunne få en gevinst, mens et kursfall vil bety at de må punge ut til Danske Bank.

Avtalen inngås umiddelbart, og vil utløpe 13. mai 2020.

HBK Holding vil etter gjennomføring av TRS-avtalen eie til sammen 19.600.578 aksjer i Norwegian, tilsvarende 11,98 prosent av aksjene i selskapet, og som inkluderer utlånte aksjer.

Norwegian falt på børs torsdag og endte dagen ned 4,16 prosent, til sluttkurs 40,15 kroner. De siste tre månedene er aksjen opp 0,40 prosent.

To mrd. i underskudd i fjerde kvartal

Norwegian la torsdag morgen frem et underskudd før skatt for fjerde kvartal i fjor på to milliarder kroner. På forhånd hadde fire analytikere som følger selskapet tett ventet 1,8 milliarder kroner i underskudd før skatt, ifølge tall hentet av TDN Direkt.

For hele fjoråret endte det med et underskudd før skatt på 1,7 milliarder kroner.

De siste tre årene har Norwegian gått med milliardunderskudd som følge av voldsom vekst internasjonalt og tekniske problemer med helt nye flymodeller. I samme periode har aksjonærene gått inn med 5,5 milliarder kroner i frisk egenkapital – i tre omganger – for å holde selskapet i live.

Analytikerne er delte i synet på om Norwegian klarer overskudd i år. Faren for at eierne må skyte inn mer friske penger, er derimot blitt mindre, og fallet i oljeprisen er en viktig grunn.

Har inngått lignende veddemål før

Dette er imidlertid ikke første gangen Bjørn Kjos og Bjørn Kise har inngått TRS-avtaler. I to omganger i 2017 solgte Norwegian, hvor Kjos og Kise på den tiden var konsernsjef og styreleder, unna store mengder aksjer i Bank Norwegian.

Flyselskapet innkasserte mange hundre millioner kroner fra aksjesalgene, og inngikk samtidig såkalte TRS-avtaler med Danske Bank.

I praksis solgte dermed Norwegian store aksjeposter i Bank Norwegian, samtidig som det inngikk en tidsavgrenset avtale der det beholdt den økonomiske eksponeringen for aksjene. I perioden frem til TRS-avtalen forfaller, betalte Norwegian en liten rente for å ha den økonomiske eksponeringen i aksjene, men uten at de har stemmerett for aksjene.

Den gangen tapte Kjos og Norwegian 194 millioner kroner på TRS-avtalene de inngikk med Danske Bank. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.