Tirsdag ble Norwegian-sjef Bjørn Kjos' bok «Høyt og lavt» lansert. I boken beskriver Kjos et styremøte i Norwegian i 2003 der to av styremedlemmene ville gi ham sparken.

På forhånd hadde Kjos fått beskjed om at styret var i opprør og at han måtte forklare seg godt for å komme unna.

«Det blir et opphetet styremøte. Min ivrigste mostander, som jeg selv har foreslått som styremedlem, går nesten berserk. Jeg skal sparkes, for jeg er udugelig. Jeg må jo innse at slik vi driver, kommer vi til å fortsette å tape penger. Sesongsvingninger vil han overhodet ikke høre om. Det er en billig unnskyldning, mener han», skriver Kjos i boken.

Måtte forlate møtet

Ifølge Kjos ville han selv overhodet ikke ha noe problem med å levere stafettpinnen til noen andre, og dette skal han ha fortalt styret.

Samtidig mener Kjos at den personen som de to styremedlemmene foreslo som ny leder, ikke hadde tillit hos den operative ledelsen eller resten av administrasjonen. Et slikt valg ville ført selskapet rett til skifteretten, mener Kjos.

«Det ender med avstemning. Da blir jeg sendt på gangen, men får selvsagt vite hva som har skjedd: De to ble aleine i mindretall. Deretter ba styreformann Brynjar Forbergskog dem på en pen måte om å forlate møtet, før han la til:

- Hold dere borte fra fremtidige styremøter, også fram til vi får valgt nye styremedlemmer i stedet for dere. Vi andre har full tillit til Kjos», heter det i boken.

Anonymisert

Norwegian-sjefen avslører ikke navnet på de to styremedlemmene i boken, men ifølge Brønnøysundregistrene fratrådte både Petter Stordalen og Bjarte Kvåle som styremedlemmer fra Norwegian-styret i løpet av 2003.

Overfor DN sier Petter Stordalen at han ikke har lest boken og at han heller ikke kan huske denne hendelsen. Han vil hverken bekrefte om han var tilstede ved dette styremøtet eller om han var en av dem som stilte mistillit til Kjos.

Bjørn Kjos avviser på det sterkeste overfor DN at Petter Stordalen var et av de to styremedlemmene.

- Nei, Petter Stordalen var det definitivt ikke, sier han.

Tidligere styremedlem Bjarte Kvåle sier til DN at han gikk ut av styret i Norwegian på en helt udramatisk og alminnelig måte.

- Alvorligste episoden

Senere fikk Kjos vite at Bjørn Kise hadde gjort det klart at han ikke ville fortsette i styret dersom de to styremedlemmene fikk gjennomslag for sitt forslag.

«Kise minnet dem også på hvem som var selskapets majoritetsaksjonær. De to hadde ikke en gang hundredelen av det antall aksjer som jeg hadde», skriver Kjos.

Til sist hadde Kise, som styreleder Forbergskog, bedt de to «brumlebassene», som han kalte dem, om å forlate styrerommet så fort som mulig.

«Dette er den alvorligste episoden jeg husker fra Norwegians første år. Den dag i dag er jeg av den bestemte oppfatning at det ville ha senket Norwegian om de to hadde nådd frem med sine krav», skriver Kjos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Vil ha billigere ladbare hybrider

- Handler om å få være med på klientmøter med de viktigste klientene

Må dekke PR-byrås cognac og redbull

Se DNTV: Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert: