Forvaltningsgiganten Blackrock tror effekten av lavere oljepriser på den norske økonomien er mindre enn markedet frykter, og setter i gang med å kjøpe opp den norske kronen.

Tror ikke på norsk rentekutt

Blackrock er verdens største kapitalforvalter med verdier for ca. 4.700 milliarder dollar. Til sammenligning forvalter det norske oljefandet, Statens Pensjonsfond Utland, verdier for nesten 900 milliarder dollar.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets. (Foto: Gorm K. Gaare)

Blackrock tror kronen vil styrke seg igjen på bedret økonomisk utvikling i Norge, etter flere måneder med svak kurs. Det er derfor forvaltergiganten nå har begynt å kjøpe den norske kronen mot euroen.

Produktstrateg Marilyn Watson i Blackrock uttaler også at den norske sentralbanken ikke vil trenge å gjennomføre flere pengepolitiske lettelser:

- Fallet i oljeprisen har en negativ effekt på den norske økonomien, men er ikke så stor som mange fryktet. Svakheten i valutaen vil dessuten redusere behovet for nok et rentekutt mot slutten av året, sier hun til Bloomberg News.

Norske sjeføkonomer er splittet i sine syn på Blackrocks uttalelser om Norge.

Ser oppgang for kronen

Sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Shakeb Syed, istemmer sitt syn på kronen skal opp:

- Uten å ha sett over Blackrocks beregninger, kan jeg si at de har noen gode poenger. Jeg har lenge sagt at oljeprisnedgangen ikke kommer til å føre til noe økonomisk ragnarok for Norge. Jeg tror kronen er undervaluert mot både euro og dollar, og har tro på at den kommer til å styrke seg markant fremover, sier Syed til Dagens Næringsliv.

Han peker på at Norge har en rekke støtdempere som kan bremse nedgangen oljesmellen har påført den norske økonomien.

- Vi har finansielle muskler; et oljefond som fortsetter å vokse, muligheten til å gjennomføre flere pengepolitiske tiltak og en oljenæring som kommer til å klare omstillingen til et lavere kostnadsnivå. Vi kommer helt klart til å merke effektene av oljeprisnedgangen, men vi vil ikke se noen norsk økonomisk depresjon, sier han.  

Stoler ikke på Blackrock

Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Andreassen er derimot langt mer skeptisk til Blackrocks uttalelser om Norge.

Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Andreassen. Foto:
Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Andreassen. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Den gjengen der stoler ikke jeg på, det er umulig å vite hva som ligger bak slike uttalelser, sier han.

Han tror Norsk økonomi står foran enorme utfordringer de neste årene, og regner med vi vil se både nullrente og en euro verdt 10 kroner før nedgangstidene snur:

- Jeg tror hverken på krise eller stor bedring for den norske økonomien som følge av oljeprisnedgangen. I tiden frem mot 2020 tror jeg vi vil se 10-tallet på euroen mot kronen, sier Andreassen

Han peker at Norge har også gått fra å bruke null til 0 til 170 milliarder i oljepenger det siste tiåret, at kronen er svekket med 20 prosent de siste tre årene, og at renten er ned fra 5,75 til én prosent siden finanskrisen.

- Selv etter alt dette har det egentlig ikke blitt noe fart i økonomien, sier Andreassen.

«Bisarre» prognoser

- Jeg forstår meg ikke på flere av de bisarre prognosene som hevder vi vil se en renteoppgang i 2016, 2017 og årene fremover. Det vil ta en stund før folk tar inn over seg de nye utfordringene i den norske økonomien, sier han.

Han peker blant annet på at investeringsnivået i Norge vil falle drastisk i årene frem mot 2020:

- Råvareprisene er svake, etterspørselen fra Kina vil falle med lavere vekst. Dermed vil investeringer i blant annet smelteverk bremse opp. I 2018 vil Finlands atomkraftverkssatsning stå ferdig, og Norden vil få et overskudd av energi ettersom kraftverket vil produsere energi tilsvarende 10 prosent av norsk el-konsum. Da vil også kraftinvesteringene stoppe opp. Gardermoen vil også stå ferdig de neste årene, som er et betydelig samferdselsprosjekt.

Han legger også til at første del av utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet vil være ferdig før 2020, og at det også vil senke det samlede investeringsnivået.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.