Amerikanske børser holdt seg store deler av tirsdagen i positivt terreng, men hovedindeksene endte til slutt spredt i handel som ble preget av eurosonens gjeldsproblemer og spekulasjoner rundt resultatene av den amerikanske sentralbankens september-møte.

Dow Jones-indeksen var den eneste av de tre viktigste som endte i pluss, med en oppgang på marginale 0,1 prosent. S&P 500 falt 0,2 prosent, mens Nasdaq endte ned 0,9 prosent.

Europeisk gjeld
Aksjemarkedene preges fortsatt i stor grad av den europeiske statsgjeldskrisen. Samtalene fortsetter mellom troikaen - EU, Den europeiske sentralbanken og IMF - og Hellas rundt utbetalingen av neste transje av kriselånet til det gjeldstyngede landet. Europeiske markeder tok seg opp i løpet av dagen, og så ut til å legge vekt på en uttalelse fra den greske finansministeren som mener samtalene er "produktive og med substans", ifølge TDN Finans.

Nye samtaler skulle finne sted tirsdag kveld. Men ifølge Bloomberg News meldte det greske nyhetsbyrået Athens News Agency at troikaen planlegger å komme tilbake til den greske hovedstaden i oktober for å avslutte sin revisjon av den Hellas' økonomi.

- Hver eneste megler i USA har minst ett øye på utviklingen i Hellas. Utsiktene og markedsreaksjonene i Europa fortsetter å drive alt som skjer her, sier Michael James i Wedbush Morgan Securities til CNN Money.

Aksjemarkedene reagerte ikke nevneverdig på Standard & Poor's nedgradering av Italias statsgjeld fra A+ til A, som tydeligvis var priset inn.

Fed-møte
Blikkene snur seg nå mot den amerikanske sentralbanken Federal Reserve som innleder et to-dagers møte på tirsdag, med rentebslutning på onsdag. Det spekuleres blant annet i om Fed vil iversette en "operation twist" der sentralbanken bytter statsobligasjoner med kort løpetid mot papirer med lengre løpetid.

Forventningene til Fed blir ikke mindre av at IMF i en fersk rapport tirsdag nedjusterer sine estimater for veksten i verdensøkonomien fremover. Pengefondet regner nå med en vekst på fire prosent i år og neste år på verdensbasis, ned henholdsvis 0,3 og 0,5 prosentpoeng.

- Markedene forbereder seg nå på nye tiltak fra Fed, mener sjefstrateg Keith Wirtz iFifth Third Asset Management.

- Risikoen for en resesjon har økt og Federal Reserve er svært klar over det. Fed ser etter initiativer som de kan sette i verk for å støtte økonomien, legger han til i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg.

Les mer:

Ser svart på verdensøkonomiens fremtid