Hva backpacking kan lære deg om business

Olav Schewe 18. januar 2014 15:18

Vi ser begge med store øye på tarantellaen før Simen omsider tar en munnfull. - Det smaker hårete, konstaterer han mens han svelger resten av edderkoppen i et jafs. Jeg ser ned på mine stekte maur. Det ser ikke så mye bedre ut, men så er ikke det poenget denne gangen heller.

De siste ukene har jeg vært på klassisk backpackertur i Sørøst-Asia. Underveis har jeg innsett hvordan en slik tur litt utenfor allfarvei kan være verdifull videre i karrieren.

1) Du får utvidet komfortsonen

Først og fremst gir en reise til fremmede land deg en gyllen mulighet til øve deg på å tre ut av komfortsonen. Det var dette edderkoppmåltidet handlet om. Backpackerreisefølget mitt, Simen, har svart belte i å prøve utradisjonell mat. Han har spist både grisehjerne, sauetestikler og kakerlakker. Selv synes jeg til og med sushi kan være litt skummelt. Likevel prøver jeg av og til å strekke meg, selv om det er ubehagelig. Fordi, som Erik Bertrand Larssen skriver i «Best med mental trening»:

“Mennesket er av natur orientert mot å ha det behagelig. Vi ønsker å tilbringe så mye tid som mulig i vår komfortsone. Men hvis du ønsker å prestere bedre, er det en absolutt forutsetning at du med jevne mellomrom er villig til å tre ut av den.” Det gjelder enten du skal presentere en idé for kritiske kolleger, starte en egen bedrift eller endelig tørre å be sjefen om den forfremmelsen du fortjener. Alles komfortsone er ulik, det vi har til felles er at den kun vokser hvis vi tørr å strekke den.

2) Du blir rå i forhandlinger

På vårt første markedsbesøk i Saigon i Vietnam, ble jeg lurt trill rundt. Selgeren av en lavastein forlangte først 200 kr, så jeg var jo kjempefornøyd da jeg fikk den for 110 kr. Men like etter fant jeg en identisk stein med fastpris til 20 kroner… Da gikk det opp for oss hva den viktigste valutaen i forhandlinger er: Informasjon. Vet du hva varen er verdt for motparten, er det du som har overtaket. Uansett om du skal forhandle om lønn med sjefen, pris med leverandører eller en viktig avtale med en kunde, er det neppe noe bedre sted å trenes i forhandlingens kunst enn i de typiske backpackerlandene.

3) Du får kulturkunnskap fra innsiden

Visste du at det ble født langt færre barn i Vietnam i 2010 enn i årene rundt? I følge vietnamesisk folketro vil jenter som er født i tigerens år ha vanskeligheter med å gifte seg og vil ha et ulykkelig ekteskap. Derfor valgte den jevne familie å få færre barn i 2010, som var et tigerens år. Ganske snodig for oss nordmenn, men en naturlig del av samfunnet i Vietnam. Skal du jobbe godt med andre mennesker må du forstå hvor de kommer fra. I en internasjonal bedrift vil sjefen din forvente at du kan samarbeide godt på tvers av kulturer. Du bør være like effektiv i møter med franskmenn som kinesere. Da blir innsidekunnskap om fremmede kulturer viktig. Den beste kilden til dette er å snakke med menneskene selv, slik som du kan gjøre på backpacking.

Simen spiste faktisk opp alle tre tarantellaene på tallerkenen. Men som vi snakket om etterpå, det er holdningen man utvikler fra å konstant kaste seg ut i det ukjente man virkelig vokser på. Noen ganger kan det gå nesten galt, som da vi sto der i den glovarme grensebyen hvor ingen snakket engelsk og ingen kunne fortelle oss når neste buss gikk. Eller hvor fra. Men vi fant den til slutt, og etter ni klamme og trange timer, kom vi frem akkurat i det solen steg opp over templene i Angkor Wat. Magisk. 

 

 

For å kommentere må du være logget inn. Logg på med en bruker fra sosiale medier.


heihei, hvordan skole var det du gikk på i videregående i tyskland og usa og hvordan har du funnet alle de jobb/reise mulighetene rundt om i verden?

Oliver Christensen, opprettet: 22. januar 2014 19:04