De som kjenner til IB vet at å oppnå toppkarakterer alene ikke fører til godkjent videregående. Tilleggskomponentene må også være på plass: en særoppgave som skrives over to år, et slags kurs i kritisk tenkning og ikke-akademiske aktiviteter utenom skolen.

På skolen min i Hong Kong er det derfor obligatorisk å delta på minst fire ukentlige aktiviteter under navnet «Quan Cai», som ikke er relatert til fagene dine. Elever organiserer konferanser, de debatterer, koreograferer og konkurrerer, og listen fortsetter. I alt er det ikke mindre enn 72 aktiviteter å velge mellom. Valgene dine skal inkludere en kreativ, en sportslig og to samfunnsengasjerende aktiviteter.

Med begrensede plasser på en del av aktivitetene, var det bare å få fylt ut skjemaet så fort som mulig for å få det man hadde mest lyst på. Jeg selv endte blant annet opp med å spille fotball, uten knapt å kunne sparke en ball. Fredager så ut som de kom til å bli noe å grue seg til, men endte opp med å bli morsomme, utfordrende og lærerike, med engasjerte elever på laget.

Obligatoriske «avbrekksaktiviteter» er noe jeg ikke har vært vant med hjemmefra. Frivillig deltagelse var normen og jeg deltok på det ene og det andre gjennom årene, ettersom interessene endret seg.

Med obligatorisk deltagelse merker man også at aktivitetene ikke alltid er fylt med veldig engasjerte og lidenskapelige elever. Det er de aktivitetene som gjøres for å få oppfylt kravet – for å ha noe å vise frem på universitetssøknaden. Da ender ofte avbrekk opp som forpliktelse.

Kanskje ikke alle er like lidenskapelig når det kommer til å besøke eldresenteret på torsdager?

Å balansere det akademiske og det ikke-akademiske er med andre ord en utfordring, spesielt hvis du ikke finner noe du liker. Men å finne noe du liker kommer nettopp av å prøve ut fotball, kinesisk dragedans eller «Model United Nations». Jeg kommer til å fortsette å lære av aktiviteter utenfor klasserommet – og ikke bare for å legge til et ekstra element på cv-en.

 

Siren Borge (18) fra Harstad går videregående på Li Po Chun United World College i Hong Kong. Hun går sisteåret på IB-linjen og blogger på DN.no/blogg/siren_23(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.