Av Kjartan Slette, medgründer Unacast og styremedlem IKT-Norge

Dette innlegget er en del av det nylig lanserte fremtidsmanifestet. I ukene fremover vil gründerne bak manifestet skrive gjestekronikker for DNgründer.

. En feiring av et fremtidig Norge som står støtt, fritt og flott i en stadig mindre verden med stadig større kompleksitet.

Rett før Oslo Innovation Week slapp regjeringen sitt forslag til et statsbudsjett med få tegn til at nasjonen Norge vil stå klar til å kapitalisere på den nye verden og de nye verdiene.

Manglende satsing er urovekkende nok i seg selv. Mer uforståelig er det at satsinger som allerede er i markedet er foreslått fjernet, og i det nye statsbudsjettet reduseres vekstfinansiering gjennom det statseide investeringsselskapet Investinor med 1,25 milliarder kroner.

Og direkte farlig er det at næringsminister Monica Mæland ikke synes å være klar over dette selv. I DN 02.11, som svar på de 12 forslagene i fremtidsmanifestet, sier hun: «Å bruke ytterligere ti milliarder til synes jeg ikke er realistisk. Her har vi både Investinor og Argentum».

Vekstfinansiering gir vekst

Mitt selskap Unacast hentet for få måneder siden sin andre finansieringsrunde på 40 millioner kroner, av totalt 55 millioner siden mai 2015.

Unacast samler data fra sensorer over hele verden i én plattform, og er verdens største, slik at den fysiske verden kan forstås like detaljert som den digitale. Dermed kan andre selskaper og organisasjoner bygge produkter på toppen av disse datasettene.

Internt kaller vi det demokratisering av data. Dét er en posisjon som fordrer mye kapital i vekstfasen, og som kan gi store fremtidige verdier – økonomisk, produktmessig og samfunnsmessig.

I denne siste finansieringsrunden hentet vi penger fra det finske venturekapitalselskapet Openocean Capital, medieveteraner i New York City, og norske Investinor.

Investiwho?

Med 4,2 milliarder til forvaltning og 20 ansatte er Investinor den største og mest aktive aktøren i markedet for vekstkapital til norske selskaper.

I perioden 2009-2015 har over en tredel av all investert vekstkapital i Norge kommet fra Investinor. I andre halvår 2015 sto Investinor for 48 prosent av kapitalen.

Investinor er pålagt alltid å investere sammen med private investorer, og på samme vilkår som de private medinvestorene.

I juni 2016 gikk Investinor inn i Unacast, sammen med utenlandsk kapital. Og her kommer det urovekkende, uforståelige og farlige: I det nye statsbudsjettet er Investinors mandat foreslått endret til å omprioritere mot tidlig fase med betydelig mindre summer, og skal dermed overføre 1,25 milliarder kroner tilbake til staten.

Jeg gjentar: Overføre 1,25 milliarder kroner tilbake til staten. 1,25 milliarder kroner vekk fra vekstfinansiering.

Kanskje var Unacast en av de aller siste vekstfinansieringene fra Investinor. Heldig for oss. Ikke så heldig for de som kommer etter.

Etter festen kommer bakrusen

De siste fire årene har Investinor i snitt investert 300 millioner kroner per år. Dette er nå foreslått redusert til under 100 millioner. Med andre ord en betydelig svekkelse av tilgangen til risikokapital generelt, og i vekstfasen spesielt, for norske selskaper.

Vi står nå uten nasjonal evne til å fylle rollen som en bærende investor i norske vekstselskap, og uten nasjonal evne til å mobilisere og utløse privat kapital både nasjonalt og internasjonalt.

I tillegg til mindre kapital vil kompetansemiljøet som Investinor har bygget opp siden 2009 følgelig også skaleres kraftig ned.

Kapital forsvinner. Kunnskap forsvinner. Dét er statsbudsjettet. Dét er fasiten.

---

Oslo Innovation Week var en fest. Nå kommer bakrusen. Vi bygger ikke opp evnen til å møte fremtiden stående støtt, fritt og flott. Vi bygger ned.

Hadde vi startet Unacast ett år senere, da uten Investinor på laget, så hadde vår reise vært en helt annen. Kanskje hadde vår reise allerede vært over.

Kanskje vil din reise aldri starte.     

Les også: Regjeringens budsjett­forslaget om å ta tilbake 1,25 milliarder investerings­­­kroner fra Investinor angripes fra alle kanter.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DVNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: