Den franske innenriksministeren Gérard Collomb bekrefter på Twitter at den berømte kokken døde lørdag 91 år gammel. Han skriver videre at Monsieur Paul var Frankrike.

– Enkelhet og generøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss.

Paul Bocuse sovnet inn i det samme huset, og i det samme rommet han ble født i for nesten 92 år siden, i Collonges-au-Mont-d'Or rett utenfor Lyon.

Paul Bocuses restaurant utenfor Lyon har hatt tre stjerner i Michelin-guiden siden 1965.
Paul Bocuses restaurant utenfor Lyon har hatt tre stjerner i Michelin-guiden siden 1965. (Foto: Sune Eriksen)

Få kokker etterlater seg en større arv enn Paul Bocuse. Han kom fra en familie som hadde drevet restaurant siden 1600-tallet. Han overtok den i dag berømte trestjerners restauranten utenfor Lyon etter sin far. I tillegg etterlater Bocuse seg brasseriene Le Nord, l'est, Le Sud og l'Oest, sin egen kulinariske skole og verdens mest berømte kokkekonkurranse.

En av dem som kjente ham best her hjemme, er Eyvind Hellstrøm.

– Udødelige Bocuse vil være der i huset for alltid. Det jeg kommer til å savne, er at han står i døren foran sin egen restaurant og med sitt underfundige smil spør hvorfor vi er så sent ute til lunsj. Trøffelsuppen VGE, den innbakte havabboren, poulardene kokt i svineblære med morkelkrem, det store ostebordet og dessertvognene vil fortsatt bli servert med samme flair og aura. Det jeg kommer til å savne mest er den lune humoren når han setter seg ned ved bordet og forteller historiene og at de store festene ikke lenger er som før, sier Hellstrøm.

Paul Bocuses kjøkken er av det klassiske franske. Her er Paul Bocuse og Eyvind Hellstrøm sammen under et besøk i 2012.
Paul Bocuses kjøkken er av det klassiske franske. Her er Paul Bocuse og Eyvind Hellstrøm sammen under et besøk i 2012. (Foto: Sune Eriksen)

Kokke-VM. Paul Bocuse har høstet mange michelinstjerner og blitt kåret til århundrets kokk. For mange er han kanskje mest kjent som kokken som har gitt sitt navn til verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, også omtalt som et uoffisielt kokke-VM. Bocuse d´Or ble første gang arrangert i Lyon i 1987. Den har vært arrangert annethvert år siden den gang. Fem ganger har norske kokker vunnet den prestisjetunge konkurransen, noe som gjør Norge til nest beste nasjon igjennom tidene etter Frankrike.

Hva vil du si Bocuse har betydd for kokkekunsten i verden og i Norge?

– Norske kokker har hentet enorm inspirasjon gjennom Bocuse d'Or og fått internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse. Kokkekunsten på norske restauranter hadde ikke vært den samme uten Paul Bocuses innvirkning. Bocuse d'Or-konkurransen har vart gjennom mer enn 30 år blitt det geniale springbrettet for kokketalenter fra hele verden, og for kunnskapsutveksling og er blitt det viktigste møtestedet for utvikling av gastronomisk tenkning. Synergien og drivkraften fra fenomenet Bocuse d'Or har hatt like stor påvirkning i USA som i Norden, sier Hellstrøm.

Paul Bocuse plasserte alltid kokkehatten i baksetet på bilen, med den høyeste respekt når han skulle ut og kjøre.
Paul Bocuse plasserte alltid kokkehatten i baksetet på bilen, med den høyeste respekt når han skulle ut og kjøre. (Foto: Sune Eriksen)

Kokkene ut av kjøkkenet. – Bocuse har alltid vært mesteren og iscenesetteren av sitt eget liv før verden begynte å snakke om merkevare og brands. Hos Bocuse har det alltid vært innholdet som har ligget til grunn for berømmelsen. Maten i stjernerestauranten, selvsagt, men like mye storheten og festligheten han har vært mesteren bak. Et besøk hos Bocuse i Collonges-au-Mont-d'Or rett utenfor Lyon vil for alltid være opplevelsen av genial luksus, rendyrket gjestfrihet, ustoppelig humor og utenomjordisk omsorg for folks velvære de timene det tar for en spektakulær lunsj eller middag. Bocuse har alltid vært ledestjernen for alle som er noe i det franske kjøkken. Han sa selv i kjølvannet av La Nouvelle Cuisine på 70-tallet at det var han som fikk kokkene ut av kjøkkenet og ble synlige i mediene, «men nå er det på tide at de kommer seg tilbake dit for å lage mat». Hans store talent har likevel vært at han har kunnet møte store og små med det samme håndtrykket. Presidenter og oppvaskgutter har fått samme respekt, sier Eyvind Hellstrøm som har kjent den franske mesterkokken i årevis.

Paul Bocuse signerer veggen på Bagatelle under sitt besøk i Norge i 2007.
Paul Bocuse signerer veggen på Bagatelle under sitt besøk i Norge i 2007. (Foto: Sune Eriksen)

Franske presidenter. – Begravelsen vil nok bli på republikkens regning og uten tvil med stort fremmøte. Franske presidenter og ministere som har kommet og gått. Paul Bocuse har stått som en bauta og blitt selve ikonet for fransk gjestfrihet og eksellense. Hos det franske folk har han hatt større betydning for Frankrikes popularitet som reisemål og kulinarisk turisme enn politikerne har klart å bygge.

– Men det skal selvsagt legges til at man har bedre odds for å lykkes med gastronomi enn med politikk ettersom bordets gleder går rett til hjertet når det er på sitt beste. Og slik var det hos Monsieur Paul og slik vil det bestå, Paul Bocuse er like solid som Eiffeltårnet, avslutter Eyvind Hellstrøm.

Da Eyvind Hellstrøm fikk den franske æreslegionen i 2007 sendte den franske presidenten Paul Bocuse til Oslo for å overrekke fortjenesteordenen.
Da Eyvind Hellstrøm fikk den franske æreslegionen i 2007 sendte den franske presidenten Paul Bocuse til Oslo for å overrekke fortjenesteordenen. (Foto: Sune Eriksen)

* (Vilkår)