Timer etter at Morgenbladets anmelder avslørte at flere partier i Henrik Langelands Aker-bok var kopiert uten tilstrekkelig kreditering, trakk forlaget boken fra markedet.

Det skjedde fredag kveld.

Men søndag ettermiddag lå «Eventyrerne» fortsatt ute på Akers hjemmesider, og alle kunne klikke seg inn for å lese hele manuset.

Kontroversene har stått i kø rundt bokutgivelsen.

– Tiden Norsk Forlag har i samråd med forfatter Henrik H. Langeland valgt å trekke «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid» fra markedet. Passasjer i boken er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk. Aker er blitt informert om beslutningen, skrev forlagsredaktør Richard Aarø i en epost til DN fredag.

Den direkte foranledningen var at anmelder Bernard Ellefsen i Morgenbladet kunne dokumentere flere partier som var kopiert fra Wikipedia, Store norske leksikon og andre kilder, uten tilstrekkelig kreditering.

Les anmeldelsen her

Aker la ut manus på egen hjemmeside forrige torsdag, mens boken fra Tiden nådde bokhandlene rett før helgen. Fredag kveld ringte forlagssjef Richard Aarø rundt for å få stanset videre distribusjon av Langelands bok til bokhandlere. Men på Akers nettsider var det søndag fortsatt mulig å lese manuset.

– Vi mener det er helt riktig å trekke boken. Den skulle aldri vært utgitt, sa kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til DN fredag.

Han viste til at både Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen har omtalt Langelands saksede passasjer i forordene de skrev til versjonen Aker la ut på nett.

På spørsmål om Aker nå kommer til å trekke versjonen de har lagt ut på nett, svarte Kigen følgende:

– Det får vi komme tilbake til.

Kigen skriver i en sms til DN søndag at han ikke har ytterligere kommentarer til saken.(Vilkår)

– Arne Fredly, nå må du bla opp!
McLaren Senna blir et attraktivt objekt blant dem som samler på hyperbiler. Den skal være den raskeste bilen fra merket noensinne.
00:54
Publisert: