Forfatter Dag Solstad reagerer sterkt på industrikonsernet Akers forsøk på å stanse utgivelsen av Henrik H. Langelands bestillingsverk om Aker de siste 25 årene.

Langeland leverte over 500 sider manus med tittelen «Eventyrerne – en fortelling om Aker i vår tid» i februar i år. I sommer ble det klart at Aker ikke ønsker å utgi jubileumsboken likevel.

Veldig overrasket

Solstad fikk selv i oppdrag av daværende Aker-sjef Karl Glad å skrive en jubileumsbok til Akers 150-års jubileum, som var i 1991.

Fred. Olsen var hovedeier i Aker til midt på 1980-tallet, mens Kjell Inge Røkke overtok kontrollen over industrikonsernet i 1996.

Ifølge Langeland ble jubileumsutgivelsen stanset fordi Røkke ikke likte boken. Ifølge Aker var det fordi den ikke gir en dekkende fremstilling av Akers historie i Røkke-perioden. Her Kjell Inge Røkke under åpningen Akerkvartalet på Fornebu.
Ifølge Langeland ble jubileumsutgivelsen stanset fordi Røkke ikke likte boken. Ifølge Aker var det fordi den ikke gir en dekkende fremstilling av Akers historie i Røkke-perioden. Her Kjell Inge Røkke under åpningen Akerkvartalet på Fornebu. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Aker er et helt annet konsern nå. Det er forskjell på Aker og Fred. Olsen-konsernet som det var, og Røkke-konsernet. Det går ikke an å sammenligne. Det skjedde aldri noe tull. Derfor overrasker dette meg noe veldig. Det bekrefter bare mine fordommer mot kapitalismen – den er forferdelig og arrogant, sier Solstad.

Han understreker at han ikke selv kjenner til Røkke-konsernet.

Karl Glads bestilling resulterte i at Dag Solstad skrev en roman om Akers historie som fikk tittelen «Medaljens forside» og ble utgitt på Cappelen i 1990.

– Bedriftshistorier er en så dårlig sjanger at man kan leke med den. Man står fritt overfor en så dårlig sjanger, sa Solstad i forbindelse med bokutgivelsen i 1990.

– Det var ikke noe mål for meg å finne en radikal forfatter, men en som var dyktig – en som folk ville lese, ikke minst våre egne medarbeidere. Jeg ville ikke at boken skulle være et bidrag til Universitetsbiblioteket, forklarte oppdragsgiver Karl Glad omtrent samtidig.

«Ren arroganse fra Aker-konsernet»

Langeland leverte det han selv kaller et ferdig manus på over 500 sider i februar, men i sommer bestemte Aker seg for å droppe utgivelsen.

Solstad har latt seg opprøre av nyheten om «oppfølgeren» til hans egen jubileumsbok stanses og er kritisk til Akers håndtering av bokprosjektet.

– Hva tenker du om uenigheten som har oppstått?

– Det har ikke noe med uenighet å gjøre. Det kan umulig være noe annet enn ren arroganse fra Aker-konsernets side. Det gidder jeg ikke blande meg oppi. Jeg vil bare be Langeland stå på. Herregud – man skal ikke finne seg i hva som helst. Hva som står i kontrakten eller ikke, spiller egentlig ikke noen rolle. Det er ikke normal opptreden dette her, synes Solstad.

Han understreker at han ikke er noen juridisk ekspert, og at han kan mer om litteratur enn om Aker.

Forfatter Henrik Langeland fikk i 2014 i oppdrag å skrive historien om Aker. Utgivelsen av boken er stoppet.
Forfatter Henrik Langeland fikk i 2014 i oppdrag å skrive historien om Aker. Utgivelsen av boken er stoppet. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

– Hvis de har laget en kontrakt om at Aker kan trekke boken tilbake, kan den ikke være gyldig. Det er helt uakseptabelt for en forfatter, skjønnlitterær eller historiker, å trekke noe tilbake, mener Dag Solstad.

Ifølge Langeland ble jubileumsutgivelsen stanset fordi Røkke ikke likte boken. Ifølge Aker var det fordi den ikke gir en dekkende fremstilling av Akers historie i Røkke-perioden.

– Synes du dette er en god nok begrunnelse til å stanse jubileumsboken?

– Jeg kan ikke ta alvorlig at Aker opererer som litteraturkritiker. Det vil jeg ikke kommentere. Det er for dumt, sier Solstad.

Informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker har følgende kommentar til Solstads uttalelser:

– Jeg har lest og smilt, sier han.

Skapte ikke ondt blod

Heller ikke Solstads «Medaljens forside» levde opp til oppdragsgivers forventning, ifølge Solstad selv.

–Da jeg skrev min bok om Aker, var ikke det den boken Aker hadde sett for seg heller. Men det skapte ikke noe vondt blod mellom oss, sier han.

Solstads råd til Langeland er krystallklart:

– Langeland vil jeg som kollega oppfordre til å ikke gi seg på noe. Det sier jeg som privatperson. Det er 25 år siden jeg jobbet med dette, sier Solstad.

DN har vært i kontakt med Henrik H. Langeland. Han ønsker ikke å kommentere Solstads uttalelser.

Olsen-familien er største eier i Dagens Næringslivs morselskapet NHST Media Group.(Vilkår)

Går det an å få boliglån på to minutter i DNB? Se hvordan det gikk da DNs journalist testet
02:03
Publisert: