Kari Spjeldnæs er forlagsdirektør for Aschehoug Litteratur, men ga før jul beskjed til forlegger Mads Nygaard om at hun slutter etter 15 år i forlaget.

Oppsigelsen føyer seg inn i rekken av overgangsnyheter på bokmarkedet den siste tiden, noe som delvis kan tilskrives investor Petter Stordalens inntreden med Strawberry Publishing.

– Er det nå sånn at du hopper over til Stordalen-forlaget for å gjøre opp med etablissementet i bokbransjen?

– Nei. Jeg har bestemt meg for å slutte i Aschehoug uten at jeg har en ny jobb å gå til. Jeg er 52 år gammel, og er kommet til at det er riktig å gi meg selv en skikkelig stor utfordring. Det innebærer å gjøre noe nytt som jeg ennå ikke vet hva er. Jeg har i mange år tenkt på betydningen av alltid å sørge for å lære noe nytt. Og jeg kom til at jeg nå skal flytte på meg for å lære mer.

– For nå var du utlært i Aschehoug?

– Nei, man blir aldri utlært i Aschehoug, så det er ikke sant. Aschehoug er et fantastisk forlagshus, så det er jo ganske rart å velge det bort. Men det er ikke alltid at den mest bekvemme veien er den beste.

Betydningen av å gjøre noe man liker

Dette sier Spjeldnæs, som i høst debuterte som forfatter da hun ga ut en bok om å gå på ski. Den het «På ski fordi» og kom på forlaget Pax.

– Jeg har skrevet om betydningen av å gjøre noe man liker, for eksempel å gå langt på ski, sier Spjeldnæs.

Spjeldnæs har lagt ut en melding på sin Facebook-side om bakgrunnen for at hun har kommet til at det er på tide å gjøre noe nytt:

«Forlagsbransjen representerer et fag i kontinuerlig utvikling. De siste 15 årene har jeg hatt gleden av å følge og drive denne utviklingen fra en enestående posisjon i Aschehoug forlag. Det har vært en stor glede av et arbeidsliv, i møte med dyktige forfattere og viktige bøker, i arbeid med å drive fram manuskripter til ferdige bøker for å erobre bokhandlere, bokelskere og ufattelig mange lesere av ulikt slag – som en del av landets beste forlagslag, med landets beste forfatterlag.

Etter15 innholdsrike år har jeg bestemt meg for å slutte i Aschehoug. Jeg har sagt opp stillingen som forlagsdirektør i Aschehoug Litteratur for å gjøre noe nytt, noe jeg ennå ikke vet hva er. Jeg skal fortsette å dele og lede engasjement, kunnskap og erfaring. Jeg skal fortsette å samarbeide med flinke folk som får fram det beste i meg og andre, men det blir i nye konstellasjoner. Hvilke vil jeg bruke litt tid på å finne ut av. Siden oppsigelsestiden min løper noen måneder fram i tid, slutter jeg heller ikke umiddelbart. Jeg ser fram til spennende og viktige Aschehoug-oppgaver før arbeidslivet tar en ny retning.»

Ga beskjed før jul

Det var nettstedet bok365.no som først meldte at Spjeldnæs forlater Aschehoug etter 15 år.

Spjeldnæs sitter i Aschehougs konsernledelse, er direktør for forretningsområdet Litteratur og sitter i flere styrer på vegne av Aschehoug.

– Jeg har, og har hatt, en veldig god dialog med forlegger Mads Nygaard siden jeg meddelte ham min beslutning i god tid før jul, sier Spjeldnæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du lagt merke til hvor ofte Johannes Høsflot Klæbo drikker under intervjuene? Dette kan være forklaringen
01:37
Publisert: