Mandag møtte partene Aylar Lie, Petter Northug og Strawberry Publishing i Oslo tingrett for å fastslå hvorvidt Northugs bok «Min historie» inneholdt en krenkelse av privatlivets fred for Aylar Lie.

Hun har gått til sak mot Northug, samt forlaget Strawberry Publishing, og krever erstatning på 100.000 kroner, samt saksomkostninger. Grunnen er at hun mener opplysninger som kommer frem i det første opplaget av Northugs bok inneholder opplysninger som krenker privatlivets fred. Lie er tidligere glamourmodell, men er nå profesjonell pokerspiller.

Boken ble opprinnelig gitt ut på Pilar forlag, men Pilar ble senere underlagt Petter Stordalens Strawberry Publishing.

Petter Northug, representert ved advokat Halvard Helle, mener på sin side at hensynet til ytrings‐ og informasjonsfriheten i denne saken må veie tyngre enn hensynet til privatlivets fred, samt at opplysningen det siktes til var gjort kjent fra før av.

I sin prosedyre trekker advokat Elden, på vegne av Lie, frem at mediene under sin dekning av mandagens rettssak har vært varsomme i sin omtale av innholdet i avsnittet som ble fjernet fra saken. Han mener dette styrker argumentet om at det som tas opp i avsnittet ikke skulle vært publisert i boken.

Dagbladet skrev fredag at Lie og Elden hadde sendt en begjæring om at saken skulle gå for lukkede dører, eller eventuelt å innføre referatforbud.

–Provosert

Lie var den første til å avgi partsforklaring. Hun startet med å understreke at saken ikke handlet om penger for henne.

– Jeg har bedt om 100.000 kroner i erstatning, disse pengene kommer til å gå uavkortet til veldedige formål.

Petter Northug, representert ved advokat Halvard Helle, mener på sin side at hensynet til ytrings‐ og informasjonsfriheten i denne saken må veie tyngre enn hensynet til privatlivets fred
Petter Northug, representert ved advokat Halvard Helle, mener på sin side at hensynet til ytrings‐ og informasjonsfriheten i denne saken må veie tyngre enn hensynet til privatlivets fred (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Lie opplyser at hun har sett seg ut organisasjonen Noah – for dyrs rettigheter som mottager for en eventuell erstatningssum.

Hun fremhever at hun som profesjonell pokerspiller tar kalkulerte risikoer på daglig basis, og at søksmålet ikke er en risiko hun er tjent med. Hun mener derfor saken er av prinsipiell karakter.

– Jeg føler meg urettferdig behandlet og er provosert.

Det omstridte avsnittet i boken ble fjernet etter at Aylar Lie engasjerte advokat John Christian Elden, som tok kontakt med Pilar forlag.

Kjente ikke sine rettigheter

I sitt sluttinnlegg vektlegger advokat Helle at Northug må ha rett til å skrive sitt liv. I tillegg peker forsvaret på at Lie skal ha blitt gjort oppmerksom på at hun var omtalt i boken før utgivelsen.

Lie bekrefter at hun fikk tilsendt et utkast av boken, men at hun ikke kjente til sine rettigheter, og ikke følte at hun kunne gjøre noe for å hindre utgivelsen.

– Jeg opplever det slik at uansett hva jeg sier eller gjør nå, så taper jeg saken. Hvis jeg skulle legge frem historien min slik den egentlig er i mediene, hvem ville trodd på meg? Aylar Lie versus Petter Northug. Den kampen ville jeg tapt.

Under Northugs partsforklaring spurte advokat Elden om Northug skjønte hvorfor Lie reagerte på avsnittet.

Hadde ikke lest boken

Boken er skrevet av Jonas Forsang, og handler om Northugs liv som idrettsutøver. Rettssaken handler kun om ett avsnitt av boken, som senere er blitt fjernet. Lie understreker at hun mener avsnittet kun er med for å skape pr.

– Jeg har stor respekt for Petter Northug, og boken han har skrevet handler overhodet ikke om sladder. Jeg oppfatter at dette avsnittet ble tatt med for å lage pr-jippo, sa hun i sin partsforklaring.

Under partsforklaringen til Northug forteller han også at han ikke hadde lest boken selv før den ble utgitt.

Forelegger Magnus Rønningen bestrider at avsnittet ble tatt med for å få mer oppmerksomhet rundt boken.

– Vi prøvde å gjøre det så «clean» og lite medievennlig som mulig. Vi ønsket ikke noe oppmerksomhet om det. Det var også derfor vi fjernet det.

– Det var ikke en del av noen mediestrategi.

Han hevder også at forlaget ikke så for seg at avsnittet ville være problematisk, og at de først skjønte dette etter at Lie reagerte på det.

– Da valgte vi av hensyn til Aylar å fjerne det, fastslår han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.