Bokhandelkjeden Ark leverte svakere tall i første halvår. 

Nedgangen skyldes at Ark i fjor mistet sine tre utsalg på Gardermoen til konkurrenten Tanum, som er eid av Cappelen Damm.

Omsetningen i Ark falt i årets første halvdel med 35 millioner kroner til 424 millioner, mens driftsresultatet før skatt, renter og avskrivninger (ebitda), gikk fra minus 18 til minus 23 millioner kroner.

Kjøper seg opp

Bortfallet av en flyplassomsetning på mer enn 100 millioner kroner for Ark, skal imidlertid kompenseres ved kjøp av 25 Notabene-butikker.

Dette skjedde i juli, og innebærer at Ark nå har 142 butikker og befester posisjonen som landets suverent største bokhandelkjede.

Gyldendal skriver at kjøpesum ikke er endelig fastsatt, men at den ventes å være i overkant av 100 millioner kroner – i kontanter.

Selger er Nye Notabene og eieren Jotunfjell Partners. Jotunfjell overtok kontrollen fra DNB i desember, etter at banken hadde vært eier av Notabene siden kjeden gikk konkurs i 2013.

Arks oppkjøp av Notabene-butikkene skjedde tidligere i sommer, men Gyldendal-sjef John Tørres Thuv sier avtalen og kjøpesummen ikke har vært klar tidligere.

– Kjøpesummen er inklusive varelager, og vi får noen meget gode beliggenheter og mange veldig dyktige bokhandlere til Ark. Dette er kjøpesenterbutikker, og vi har jo en grunnleggende tro på norske kjøpesentre, sier Thuv.

Han sier de fysiske bokhandlene også er spydspissen i Arks digitale strategi, som blant annet omfatter kundeprogrammet Ark-venn. 

Dette passerer straks en million registrerte kunder som mottar rabatter, spesialtilbud og et gratis Dagbladet, til de som ønsker det, når de handler i bokhandelen.

– Vi har lenge vært overbevist om at det å ha et sømløst samspill mellom nett og butikk er den mest effektive måten vi kan skape et tilbud som kan konkurrere i fremtidens bokmarked, sier Thuv.

Doblet underskudd i Gyldendal

Gyldendals forlagsvirksomhet doblet underskuddet i første halvår.

Selskapet forklarer dette med at det økonomisk viktige skoleboksalget i år skjedde etter at regnskapet for første halvår måtte gjøres opp.

Mens omsetningen i Gyldendal-forlagene samlet falt fra 299,5 til til 293,2 i første halvår, gikk underskuddet fra minus 13,1 millioner kroner i første halvår 2016 til minus 25 millioner kroner i samme periode i år.

For Gyldendal Norsk Forlags del skyldes svikten, ifølge Gyldendals halvårsrapport torsdag, blant annet tidsforskyvninger i skoleboksalget:

«Et svakt bokmarked, sammen med at en andel av salget av skolebøker i år kom etter halvårsskiftet men før halvårsskiftet i fjor, er årsaken til endringene mot året før.»

Andre halvår skal redde Gyldendal

Samlet falt omsetningen i Gyldendal-konsernet med 39 millioner kroner til 755 millioner kroner i første halvår.

Bruttoresultatet (ebitda) falt med 15 millioner kroner til minus 50 millioner kroner, mens resultat før skatt ble minus 91 millioner kroner. Dette er ti millioner kroner svakere enn i første halvår 2016.

Styret og hovedeieren, Erik Must og hans familie, konstaterer i halvårsrapporten at resultatene «bærer preg av at mer enn 60 % av inntektene og hele resultatet kommer i 2. halvår.»(Vilkår)

Samsung gjenoppstår fra asken
Etter fadesen med Note 7 hvor batteriet tok fyr, kommer nå Samsung med oppfølgeren Note 8. Denne gang med en grundig batterisjekk.
01:47
Publisert: