Følgerne våre er jo de som gjør det mulig for oss å realisere bokdrømmen i og med at interessen for oss, våre historier og våre liv er så stor. Derfor tror jeg de er interesserte i å lese bøkene våre også, sier den unge bloggeren Martine Halvorsen (20).

Ukentlig leses bloggen hennes av i snitt 100.000, og på Instagram har hun 72.100 følgere.

– Det er veldig stas at mange vil lese min bok.

Mandag blir også hennes bok, «Sykt normal», å finne i butikkhyllene blant mange andre «bloggbøker» som er gitt ut det siste året. Halvorsens bok gir et innblikk i hennes eget liv og oppvekst, samtidig som den tar for hvordan ungdomstiden er for ungdom og deres foreldre generelt.

Bare i løpet av 2017 og 2018 har åtte av Norges største bloggere og influensere gitt ut bok på norske forlag med et samlet opplag på over 85.000 bøker.

Fellesnevneren er at de er relativt unge og skriver privat om egne liv.

Ikke sett maken

Siden Anniken Jørgensens (22) bok «En natt til» ble tilgjengelig til bestilling 9. september har interessen for boken vært stor. I forrige uke gikk også boken rett inn på førsteplass på Boklista (generell litteratur), som er sammenstilt av Bokhandlerforeningen, foran forfattere og bøker fra Gunhild Stordalen, Thomas Erikson, Are Kalvø og Jordan B. Peterson.

– Boken har hatt et fantastisk høyt forhåndssalg hos oss, bekrefter markeds- og kampanjesjef hos Ark Bokhandel, Jonathan Orrall.

– Vi har sjeldent sett maken.

En som gleder seg over det, er Kristoffer Gaarder Dannevig fra Panta forlag. Han sier at forlaget i forkant forsto at boken ville bli en suksess, men at det har latt seg overraske over omfanget av pågangen.

– Vi utelukket ikke at det kunne bli en suksess, og vi hadde veldig tro på at dette prosjektet hadde noe for seg. Måten hun åpner seg på er helt spesiell, og vi vet at Jørgensen har en stemme som er viktig for veldig mange mennesker, sier Dannevig.

Sophie Elise Isachsen ga ut sin første bok i 2016. Nå har 23-åringen skrevet sin andre bok.
Sophie Elise Isachsen ga ut sin første bok i 2016. Nå har 23-åringen skrevet sin andre bok. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

Likevel har forlaget i ettertid sett at de kunne ha siktet høyere enn de gjorde.

– 8000 er ikke vanlig for oss på første opplag, men vi skjønner nå at vi kunne ha trykket det dobbelte med én gang og det ville ha gått helt fint, sier Dannevig.

10.000 nye bøker skal ha gått i trykken, og være klare i neste uke.

Blogg som litteratur

Dannevig synes det er morsomt at boken når ut unge, og håper dette bidrar til å stimulere leselysten hos en gruppe som han tror det er vanskelig å fenge.

– Her snakker vi unge bloggere med sterke personlige historier, som er flinke til å skrive. Det er dette som funker i dag for unge mennesker som ikke ellers kjøper så mye bøker, sier han.

– Det ser ut som dette er den nye typen ungdomslitteratur.

Anniken Jørgensens (22) bok «En natt til» gikk rett inn på førsteplass på Boklista.
Anniken Jørgensens (22) bok «En natt til» gikk rett inn på førsteplass på Boklista. (Foto: Janne Møller-Hansen/VG/NTB Scanpix)

Trine Saugestad Hatlen i VG har anmeldt både Jørgensens bok, og boken til blogger Sophie Elise Isachsen som også kommer i disse dager. Hun omtalte Jørgensens bok som «en skandale», men var adskillig mer positiv til Isachsens bok.

Bakgrunnen for begge omtalene var at Hatlen syntes Isachsen i større grad taklet formatet der personlig blogg skulle utgis i bokform. Hun er likevel ikke skeptisk til at bloggerne nå inntar bokmarkedet.

– Jeg synes det er kjempebra at flere unge leser bøker. Jeg ser heller ingenting negativt ved at det er bloggere som gir ut bøker, sier Hatlen.

Hun tror det kanskje også kan hjelpe på nedgangstider i bokbransjen ved å gi forlagene et løft.

– Man får mye gratis når man gir ut en bloggers bok, ettersom de har mange følgere og selv får spredt det til leserne sine.

– Det ligger en veldig kraft i det.

Isabel Raad, en av Norges største bloggere og tidligere deltager i realityserien Paradise Hotel, gir ut bok i høst. Her sammen med ekskjæresten Pierre-Louis Olsson.
Isabel Raad, en av Norges største bloggere og tidligere deltager i realityserien Paradise Hotel, gir ut bok i høst. Her sammen med ekskjæresten Pierre-Louis Olsson. (Foto: Trond Solberg/VG/NTB Scanpix)

Kontroversiell bok

Boken til Jørgensen har derimot også skapt kontroverser.

VG har tidligere skrevet at Simen Auke, som er den ene halvparten av musikkduoen Broiler, mener forlaget og Jørgensen har brutt privatlivets fred ved å omtale ham i boken. Han sier til avisen at han ikke ble spurt om dette på forhånd og går derfor til retten for å stanse boken. Saken skal opp i Oslo byfogdembete mandag.

– Selvfølgelig går jeg til sak mot forlaget og forfatter. Det som er blitt gjort her er ikke greit. Det er blitt sagt mye rart fra deres side, blant annet det at «alle» har lest og godkjent boken, noe jeg ikke har gjort, skrev Auke i en tekstmelding til VG.

Dannevig i Panta forlag sier at partene fortsatt er i dialog og at forlaget derfor ikke vet hvordan møtet blir på mandag. Han synes også det er trist at det de i forlaget opplever som en ubetydelig del av boken, skal få så stor oppmerksomhet.

– Det er synd dersom dette overskygger den viktige boken vi synes dette er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: