Toppblogger Anniken «Annijor» Jørgensens bok har skapt diskusjon om utlevering av private detaljer om andre i litteratur.

En av dem som omtales i boken, Simen Auke, leverte 30. september en begjæring for å få boken forsøkt tilbakekalt og videre salg stoppet på bakgrunn av uttalelser om han i boken som han ikke var klar over på forhånd.

Nå har Auke og forlaget Panta blitt enige, og saken tas ikke til retten. Løsningen innebærer at fremtidige opplag av boken skal redigeres.

– Etter Aukes innspill er det blant annet enighet om enkelte redigeringer av boken i andre opplag, og ytterligere endringer i tredje opplag, skriver partene i en pressemelding.

Detaljene i avtalen er konfidensiell. Anniken Jørgensen har ikke svart på DNs henvendelser, men skriver dette på sin Instagram: «Snipp snapp snute, så var den saken ute. Tusen takk til media som hausset dette ut av proporsjoner!»

«Ikke en innrømmelse»

– Vi har inngått dette forliket for å unngå en videre rettslig prosess. Det er ikke en innrømmelse av at vi har gjort noe feil, sier kommunikasjonssjef Kristoffer Dannevig i Panta forlag.

Mens forlaget har argumentert med at måten Anniken Jørgensen utleverer andre sin debutbok ikke er veldig annerledes enn det eksempelvis Karl Ove Knausgård har gjort i årevis, har andre påpekt at det er avgjørende at Jørgensens bok er oppgitt som selvbiografisk, og ikke en roman.

– Vi tror retten kanskje ville ha kommet frem til at det ikke er forskjell mellom en roman og en biografi, sier Dannevig.

Forlegger Alexander Elgurén er enig:

– Samfunnsutviklingen har vært så stor når det gjelder hva man gjør i offentligheten. Nå som bloggere og sosiale medier er større enn mange aviser, så er det ikke samme skille mellom virkelighet og litteratur som før, mener Elgurén.

Elgurén sier forlaget vil fortsette å forsvare Annikens og andres rett til å fortelle om sin virkelighet.

– Hvis vi ser på bokbransjen i et historisk perspektiv, så har det vært viktig å vise frem nye og utfordrende stemmer, sier han.

«En skandale»

Boken gikk rett til topps på bestselgerlistene foran titler fra navn som Gunnhild Stordalen, Knut Arild Hareide og Jordan B. Peterson.

Kritikken lot imidlertid ikke vente på seg:

– Det er vanskelig å fatte og begripe at Jørgensen får utlevere menneskene rundt seg slik hun gjør i boken. Dette er ikke virkelighetslitteratur, det er virkelighet. Det er ikke en roman, det er jo ekte mennesker, skrev VGs anmelder om boken, og kalte den for «en skandale».

Førsteopplaget på 8.000 er utsolgt, mens andreopplaget på 12.000 eksemplarer er på vei og ifølge forlegger Elgurén allerede er nesten utsolgt via forhåndsbestillinger. Endringene som forlaget og Auke har blitt enige om, er allerede gjort i dette opplaget og i e-bøkene.

Auke er ene halvdelen av DJ-duoen Broiler. Anniken Jørgensens ekskjæreste, Mikkel Christiansen, er andre halvdel. «Bare en natt til» handler om Jørgensens tidligere forhold til Christiansen og hennes kjærlighetssorg i etterkant av bruddet.

– Selvfølgelig går jeg til sak mot forlaget og forfatter. Det som er blitt gjort her er ikke greit. Det er blitt sagt mye rart fra deres side, uttalte Auke til VG forrige uke.

Christiansen på sin side skal ha fått lese boken i forkant av utgivelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Siv Jensen om statsbudsjettet for 2019
01:41
Publisert: