Det nye forslaget til fastprisordning i bokmarkedet betyr at nye bøker blir dyre i en lengre periode enn i dag.

– Vinnerne er forlagene, mens bokkundene er taperne, skriver Konkurransetilsynet i en melding onsdag morgen.

Bakgrunnen er en pågående høring om regjeringens forslag om forlengelse og endring av forskriften som gir bokbransjen unntak fra konkurranseloven.

Sentralt i bokavtalen er den såkalte fastprisordningen på nye bøker, der forlaget setter utsalgsprisen og forlag og bokhandlere binder seg til ikke å sette ned prisen på bøker før fastprisperioden er utløpt.

Regjeringens forslag innebærer en omlegging av dagens ordning, slik at fastprisperioden på nye bøker vil løpe i 12 måneder etter utgivelse. I dag varer fastprisperioden til 1. mai året etter at boken ble utgitt første gang, og perioden med fast, høy pris er dermed rundt ni måneder i gjennomsnitt.

Det er fastprisordningen som gjør at Bokavtalen krever unntak fra konkurranselovens forbud mot konkurransehemmende prissamarbeid.

Konkurransedirektør Lars Sørgard mener forslaget som ligger på bordet går i feil retning fordi endringene kan gi lengre fastprisperiode for førsteutgaven av en bok.

– Ved å endre på fastprisperioden for en ny bok fra 1. mai året etter publisering til et kalenderår etter publisering, øker tiden en bok har høy pris. Dette blir verre for bokkundene som må vente lengre på å kjøpe boken rimeligere, sier Sørgard.

Tilsynet mener også det er uheldig at unntaket fra konkurranseloven skal gjelde for fire år, gitt dagens raske teknologiske utvikling.

Dessuten mener tilsynet at forslaget til ny bokavtale hindrer nye norske bøker i strømmetjenester fordi dagens modell er bygget rundt inntjening på den trykte boken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Harrison Ford refset Donald Trump
På World Government Summit i Dubai, kritiserer Ford verdensledere som ikke tar klimatrusselen på alvor, blant annet egen president.
01:16
Publisert: