Henrik Langeland bekrefter overgangen i en tekstmelding: «Jeg er på reise i Nord-Afrika og har lite å bidra med utover å henvise til Tone Hansen i Cappelen Damm, antar de sender ut pressemelding.»

I pressemeldingen sier Langeland:

– Jeg har utgitt bøker i Gyldendal-systemet i nærmere 20 år og hatt et tett samarbeid med Tiden Norsk Forlag i 12 av dem. Jeg vil alltid ha et varmt hjerte for Tiden og ønsker forlaget alt godt videre.

Sli gjennom med «Wonderboy» i 2003

Direktør for skjønnlitteratur hos Cappelen Damm, Tine Kjær, ble glad for å lese manuset forlaget har mottatt, og ser ifølge pressemeldingen frem til å jobbe videre med det.

Henrik H. Langeland har doktorgrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo på en avhandling om Marcel Proust.

Han fikk gjennombrudd med romanen «Wonderboy» i 2003 og har siden utgitt blant annet romanene «Francis Meyers lidenskap», «Verdensmestrene» og «Fyrsten».

Konflikt med Røkke

Langeland fikk forrige vinter svært mye oppmerksomhet på grunn av konflikten rundt en historiebok han hadde skrevet på oppdrag fra Kjell Inge Røkkes Aker-konsern.

Røkke og Aker mente manuset fra Langeland «ikke var dekkende», og bestemte seg for å droppe jubileumsutgivelsen.

Tiden Norsk Forlag, som er et underbruk av Gyldendal, valgte imidlertid å gå videre med planene om en bok som skulle selges i bokhandlene.

Da svarte Aker med å legge ut det siste manuset Langeland hadde oversendt på sine egne nettsider.

8. mars kom Tidens bok, «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid», fra trykkeriet og ble sendt ut til bokhandlene.

Men allerede morgenen etter avslørte Morgenbladets anmelder at flere partier i Henrik Langelands Aker-bok var kopiert uten tilstrekkelig kreditering.

Samme uke trakk forlaget boken fra markedet.

Tidens forlagssjef Richard Aarø kommenterte beslutningen slik:

– Tiden Norsk Forlag har i samråd med forfatter Henrik H. Langeland valgt å trekke Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid fra markedet. Passasjer i boken er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk. Aker er blitt informert om beslutningen, skrev Aarø i en epost til DN.

Hard kritikk

I forbindelse med at Aker også trakk tilbake en versjon av manuset som var publisert på selskapets nettsider, kom Akers hovedeier Kjell Inge Røkke med ramsalt kritikk av forlaget Tiden og Richard Aarø.

«Vi har advart Richard Aarø om bokutgivelse siden i fjor høst. De siste månedene har forlagssjefen trykket på både båndopptaker og medieknapper for å få oppmerksomhet om boken. Er dette arbeidsmetoder Aarø og det Gyldendal-eide forlaget kan være bekjent av? Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?»

Henrik Langeland ble sykmeldt etter bruduljen med Røkke, mens Aarø hadde følgende kommentar til Røkkes utskjelling:

«Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter», skrev Richard Aarø i en e-post til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: