– Da Gloria forlag startet sin gründerreise tidligere i år, var det en ekstra trygghet for oss å ha større finansielle muskler og være del av et større forlagssystem. Og det har fungert utmerket, for nå er vi godt i gang med bokhøsten og ser at vi trygt kan stå på helt egne ben, sier Anne Gaathaug, forlagssjef i Gloria til Bok365 som omtalte saken først.

Tidligere i år ble Petter Stordalen eier av et forlagshus bestående av Pilar, Capitana og Gloria. Med på samarbeidet ble en av Gyldendals mestselgende forfattere Jørn Lier Horst.

Nå har forholdet slått sprekker etter mindre enn ett år. Gaathaug forteller til DN at det ikke ligger noen dramatikk bak avgjørelsen. Da forlagshuset ble opprettet bidro Gloria med bransjekunnskap, mens Pilar og Stordalen hjalp til med økonomien, forteller hun.

– Nå har vi hjulpet Pilar med å få inn Sarah Natasha Melby som forlagssjef, vi har fått nye redaktør og ny salgs- og markedssjef. Vi har rett og slett gjort oss overflødige, sier hun.

Gloria kjøper tilbake 40 prosent som var eid av Pilar forlag. Gaathaug ønsker ikke å kommentere kjøpsprisen.

Nytt holdingselskap

Samtidig som Gloria kjøper seg ut, skifter holdingselskapet bak forlagshuset navn til Strawberry Publishing og Petter Stordalen kjøper seg opp til 50 prosent av aksjene. Han vil ikke kommentere saken, og henviser til Pilar-forlegger Jonas Forsang.

– Det gir oss enda større trygghet og større muligheter for å vokse. Ting har gått rett vei og vi har mange muligheter. Det er utelukkende positivt for oss at Petter har troen på bokbransjen, sier Forsang til DN.

Han deler samme beskrivelse av avgjørelsen Glorias avgjørelse som Gaathaug.

– Det er en naturlig forlengelse av at alle har lykkes. Da Gloria startet sitt forlag tidligere i år hadde vi to helt ulike prosjekter, og vi fant ut underveis at vi kunne dra nytte av hverandre. De kunne få være del av en større forlagssystem, mens vi kunne dra nytte av bransjekunnskapen deres, sier Forsang.

– Gloria er oppe i marsjfart og vi har fått rigget opp forlaget vårt. Dermed er egentlig grunnlaget for samarbeidet over. Når Gloria ønsket å trekke seg ut ville vi ikke stå i veien for det.

Forlagene fortsetter å dele kontor og Forsang sier de vil fortsette som «gode naboer og konkurrenter».

«Skikkelig morsom reise»

Da forlagene annonserte nyheten i vinter var tanken at de skulle være drevet som tre selvstendige forlag, men samtidig dra nytte av hverandre.

Anne Gaathaug er en ringrev i forlagsbransjen og har hatt sjefsstillinger i både Kagge, Schibsted, og Samlaget. I vinter kalte hun samarbeidet for «ellevilt», og hun har fortsatt lovord om de gamle samarbeidspartnerne.

– Det har vært veldig gøy, det har vært en skikkelig morsom reise. Det tror jeg det har vært for begge parter.

– Hvordan blir det å miste den økonomiske tryggheten Stordalen har tilført?

– Vi fikk god hjelp av Stordalens økonomi, og de dro nytte av bransjekunnskapen vår. Nå har vi klart å bygge en solid rygg. Og tryggheten er mye større, enn da vi startet opp selskapet. Det var aldri planen at Stordalen skulle hjelpe oss i gang.

– Hvilke fordeler har det å stå på egne ben?

– Det må du spørre om et halvt år. Nå har vi vært selvstendige i femten minutter. Men gründerdrømmen har kommet tilbake. Vi fire får muligheten til å ta de avgjørelsene vi ønsket, og frigjøre oss helt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–Den største vinneren er kanskje samfunnet som får en skattebetaler i steder for en sur trygdemottager
Ingrid Ihme er direktør i Telenor Open Mind.
02:23
Publisert: