«Selv om Petter og jeg kjøper klimakvoter for å kompensere vårt private forbruk, og vi forsøker å velge så bærekraftig som bare mulig, går det omtrent ikke en dag uten at jeg møter meg selv i døren.»

I mange år har Gunhild Stordalen vært kjent for et glødende miljøengasjement. Hun er grunnleggeren av Eat-konferansen som jobber for et sunnere og mer bærekraftig matindustri.

Tidligere i år fikk Petter Stordalen kritikk for at han og en kollega fløy til en hotellfest i Linköping i hvert sitt privatfly. I den ferske boken «Det store bildet» innrømmer Gunhild Stordalen at ekteparets forbruk og reising er vanskelig for henne.

«Vi har et forbruk og en reisevirksomhet som gjør det vanskelig å ikke fremstå dobbeltmoralsk. Og selv om det ikke alltid finnes gode utslippsfrie alternativer til for eksempel flyreiser, har jeg dårlig samvittighet fordi jeg vet at jeg har et altfor stort økologisk fotavtrykk, og ikke føler at jeg gjør nok.»

I boken forteller Stordalen sin historie til forfatter og forlegger Jonas Forsang. Boken er gitt ut på Petter Stordalens eget forlag Pilar. Hun snakker ut om sykdommen, kjærligheten til Petter Stordalen, og deler sine betraktninger om matindustrien og miljøet.

Hun forteller at forbruket hennes har økt etter at hun ble sammen med Petter Stordalen, og legger vekt på at hun prøver å gjøre det hun kan for verden.

«Jeg kan ikke redde verden. Jeg kan ikke engang redde meg selv. Men jeg kan gjøre noe.»

DN har ikke lykkes i å komme i kontakt med Gunhild Stordalen. Petter Stordalen skriver i en tekstmelding at reisingen er utfordrende.

– Det er klart at forurensning fra fly er en stor utfordring. Vi må finne smarte løsninger, og jeg er teknologioptimist, skriver han.

Gikk rehab-rykter

I 2014 ble Gunhild Stordalen diagnostisert med systemisk sklerodermi. Etter lang tid med rykter valgte hun å fortelle om sykdommen i et intervju med DN.

I boken forteller Stordalen om hvordan det har vært å leve med den alvorlige sykdommen. Hun forteller at hun ble konfrontert med rykter om at hun var lagt inn på rehab av en journalist.

På sykehuset i Nederland – der hun gjennomgikk eksperimentell behandling – skal også en journalist prøvd å komme seg inn på rommer hennes.

«Det er en norsk journalist i resepsjonen her, og han er så påtrengende at det er blitt bestemt at du skal få et nytt rom. Under falskt navn. Fra nå av heter du Ms. Van Der Bohr,» sa en sykepleier, ifølge boken.

Forholdet til stedatteren

Stordalen forteller at Eat-konferansen har vært en viktig støtte for henne de siste årene.

«Der andre, som fikk dødsdommen, fokuserte på sine barn, gjorde jeg det samme. Min baby var Eat.»

Hun åpner også opp om forholdet med sine stebarn, blant annet Emilie Stordalen som nylig fikk stor oppmerksomhet for sitt oppgjør mot hotellkunder med «middelalderske verdier.»

Gunhild Stordalen sier at hun aldri har følt seg som en stemor, og at hun har et godt forhold til stebarna. I boken gjengis en samtale, der Emilie Stordalen spør hva det «verste med å vite at du mest sannsynlig skal dø snart?»

Stordalen svarer:

«Jeg har prøvd å ikke ta alt inn over meg. Men det hadde vært en stor sorg om Eat skulle dø med meg.»

Lurt av Trygve Hegnar

Boken tar for seg både oppturer og nedturer under de siste årene med sykdom. En av bokens humoristiske deler er da Gunhild Stordalen og redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen gikk sammen for lure Petter Stordalen.

Petter Stordalen hadde arrangert et skirenn i Nordic Choice der han selv vant. Stordalen koste seg med en seierspils da telefonen hans ringte.

«Det var en journalist fra Finansavisen som mente at han kunne dokumentere at Petter hadde jukset med resultatet i skikonkurransen. De hadde flere kilder, sa journalisten, saken ville komme på førstesiden dagen etter. Hadde han en kommentar?»

Ifølge boken ble Stordalen rasende og satt hele kommunikasjonsapparatet i sving for å få saken stoppet, før han skjønte at datoen var 1. april og at han hadde blitt lurt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon (95): – Nå har jeg vært snill gutt veldig lenge
00:26
Publisert: