I stedet for å kommentere sjakk, deltar Lahlum i en sjakkturnering i Sverige med sine cirka 2150 Fide-poeng. Samtidig planlegger han et 2017 med kamp om stortingsplass for SV og biografi om Reiulf Steen.

1. Nå foregår nok et sjakk-VM uten at du sprer dine kunnskaper ut over det norske folk. Hvorfor?

– Jeg inngikk en toårskontrakt med TV 2 i våres. Dessverre forandret økonomien seg noe for TV 2, slik at kanalen ikke har hatt noen sendinger fra New York og nå i Doha. Jeg kunne ha vært gjest hos andre, men har ikke fått noen forespørsel. Nå skal det sies at det lages gode sendinger fra sjakk-VM. Både NRK og VGTV har laget høyst severdige sendinger uten meg, og jeg tror det kan være bra med litt ulike kommentatorer, også i sjakk.

2. Du kom med nok en krimroman i høst, «Sporvekslingsmordet». Kulturrådet likte åpenbart dine første krimbøker bedre?

– Det var min syvende krimroman med K2 og Patricia. Jeg er fornøyd med mottagelsen og anmeldelsene boken har fått. Mine seks første romaner er kjøpt inn av Kulturrådet, men denne ble nullet. Ifølge flere anmeldelser er dette min beste krimroman. Men jeg skal ikke klage. Det er mange gode krimforfattere som ikke blir kjøpt inn av Kulturrådet. Jeg skriver krimbøker som kan betegnes som historiske og klassiske. Noen mener denne sjangeren kan ha gått litt av moten. Mine bøker har ofte et innbundet opplag på cirka 20.000. I tillegg kommer etter hvert billigbøkene, noe som drar opplaget i været. Jeg tjener nærmere to millioner kroner i året på mine bøker, så det er nok forfatter jeg er.

3. Kommer det nye krimromaner i 2017?

– Jeg holder nå på med min åttende og niende krimroman. Den ene er jeg litt spent på. Den er mer moderne i tid enn mine tidligere bøker. Den er også mer internasjonal, da handlingen foregår i fem land. Dette er et spennende prosjekt. Hvis jeg lykkes, blir den veldig bra. Boken kommer i august. I tillegg kommer i 2018 en oppfølger med K2 og Patricia.

4. Du har varslet en biografi om Reiulf Steen. Hvor tett går du på Steen, som hadde et særdeles omskiftelig liv?

– Jeg ble kjent med Reiulf Steen tidlig på 2000-tallet. Jeg hadde mange samtaler med ham, men helsen hans ble dårlig de siste årene av hans liv. Jeg skriver ett bind på cirka 400 sider. Jeg håper det holder. Jeg kommer til å gå tett på Reiulf Steen. Han var bevisst på at han hadde levd et skiftende liv, med dramatiske og til dels svært krevende opplevelser både i og utenfor politikken. Både oppturer og nedturer vil bli omtalt. Steen var selv en eksponent for å åpne opp den lukkede kulturen som fantes rundt Ap-politikere. Jeg ønsker ikke å si noe om eventuelle avsløringer, men jeg har hatt god tilgang på muntlige kilder.

5. Du vil på Stortinget til høsten?

– Ja, jeg er nominert på første plass for SV i Oppland. I dag har vi ikke noe mandat fra SV. Det er Venstre som har siste mandatet. Men i forrige periode var vi inne på Stortinget. Jeg tror vi har en god sjanse på et utjevningsmandat. Hvis jeg skulle lykkes med å komme inn på Stortinget, blir det en del endringer i mitt liv. Jeg må blant annet flytte fra Gjøvik til Oslo. Det er heldigvis kort avstand hjem. Jeg håper å kunne fortsette mitt forfatterskap, med ny inspirasjon. Men sjakk og foredragsvirksomhet blir det nok litt mindre av.(Vilkår)