Forlaget Vigmostad & Bjørke er del av konsernet Forlagshuset Vigmostad & Bjørke, et konsern som også omfatter forlagene Vigmostad & Bjørke, Fagbokforlaget, Bladkompaniet, Pedlex, Norsk Noteservice og Cantando Musikkforlag.

Bakgrunnen for utmeldingen er en vedtektsendring i Forleggerforeningen som innebærer at hele konsernet må være medlem av foreningen, eller melde seg ut.

Dette får nå konsekvenser for hele forlagsgruppens medlemskap, ettersom et datterforlag, Fagbokforlaget, ikke vil melde seg inn. Fagbokforlaget har en lang historie på utsiden av foreningen.

– Vi gikk en runde og diskuterte pro et contra Forleggerforeningen. Før har vi ikke tenkt så mye på det, men etter en lang runde internt kom vi til at vi like godt kan melde oss ut, sier forlegger og medeier Arno Vigmostad (48).

Kjærligheten er vekk

– Vil du dele litt mer av analysen?

– Det er litt som et forhold som plutselig begynner å gå på repeat. Kjærligheten er vekk. Men det er ingen store konflikter – vi er gode venner og har ikke noe usagt med Forleggerforeningen. Ennå, sier Arno Vigmostad.

– Husk at vi er det eneste av storforlagene der hovedvekten ligger på undervisning og sakprosa. Vår vurdering er at Forleggerforeningen er mest opptatt av skjønn- og generell litteratur, sier Vigmostad.

Han avviser at utmeldingen skjer for å spare medlemskontingent.

– Økonomi har nesten ikke vært gjenstand for diskusjon internt, og jeg tror heller vi taper på å melde oss ut, sier han.

Vigmostad & Bjørke eies av Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke, som startet forlagsvirksomhet mens de studerte for å bli siviløkonomer på NHH.

Etter en rekke oppkjøp de siste årene blitt Norges fjerde største bokkonsern, etter Gyldendal, Cappelen Damm og Aschehoug.

Konsernet eier også bokhandlene Haugenbok.no, E-BOK. NO, Akademika og VB Import.

Kan bli aktuelt senere

Vigmostad & Bjørke skriver i meldingen at «Fagbokforlaget har en lang historie utenfor foreningen og er ikke klar til å melde seg inn nå. Konsekvensen er at Forlaget Vigmostad & Bjørke må melde seg ut, men vi utelukker ikke at hele forlagskonsernet melder seg inn ved en senere anledning.»

Forlaget Vigmostad & Bjørke er resultat av sammenslåingen mellom det gamle Forlaget Vigmostad & Bjørke og Schibsted Forlag, som ble overtatt i 2015.

Forlaget Vigmostad & Bjørke vil fortsatt følge opp fellesprinsippene som gjelder for medlemmer av forleggerforeningen:

«Vi forholder oss til normalkontrakten som før og kommer til å forbli et fastprisforlag. Utmeldingen vil ikke innebære noen endring for forfatterne,» skriver forlagssjef Elizabeth Sellevold i Forlaget Vigmostad & Bjørke i en epost.

Utnyttet smutthull

Tom Harald Jenssen, lederen i Forleggerforeningen, er ikke enig i Vigmostad & Bjørkes fremstilling av saken.

– Jeg ser at de omtaler dette som konsekvensen av en vedtektsendring i Forleggerforeningen. Det er jeg uenig i. Vi laget i sin tid vedtektene uten å tenke på denne situasjonen. Vi laget dem med tanke på at et morselskap, som var medlem, ikke skulle kunne etablere datterforlag på utsiden av foreningen for å få det beste fra to verdener, sier Jensen.

– Vigmostad & Bjørke har bygget seg opp gjennom oppkjøp av forlag som har vært medlem av foreningen. Samtidig har hovedvirksomheten i Fagbokforlaget hele tiden forblitt på utsiden. De har dermed utnyttet et «smutthull» i vedtektene. Jeg ser på dette som en presisering av reglene, ikke en vedtektsendring, sier Tom Harald Jenssen.(Vilkår)

TV 2-redaktør letter på sløret
– Da møtte vi opp på et klokkeslett og satt oss ned foran tv-en, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække som husker tilbake på starten av TV 2 for 25 år siden.
01:32
Publisert: