Aker valgte torsdag å legge ut Henrik Langelands jubileumsbok om konsernet på sin egen hjemmeside.

Det skjedde etter at Aker valgte å stanse utgivelsen av boken, samtidig som Tiden Forlag gikk videre med sine planer om å trykke og selge boken i bokhandelen likevel.

Boken kommer i butikken allerede 8. mars.

Samtidig som Aker la ut manuskriptet, kom Akers hovedeier Kjell Inge Røkke, konsernsjef Øyvind Eriksen og kommunikasjonsdirektør Atle Kigen med en rekke påstander om prosessen frem mot bruddet.

Påstandene fremkommer i Akers eget «forord», som også ble publisert torsdag.

Lar seg ikke overraske

Henrik Langeland reagerer kraftig på påstandene fra sine tidligere samarbeidspartnere i Aker.

– Her er det en rekke påstander som rett og slett ikke stemmer. Jeg har vel i grunnen sluttet å la meg overraske over uriktighetene fra Kigen. Men jeg må få komme tilbake til de enkelte påstandene etter hvert, sier Langeland.

– Er det noe du blir særlig provosert over av det Aker skriver?

– Når det gjelder det de skriver om at jeg har sagt til Kigen – at dersom jeg ikke skriver i boken om saker som media har skrevet mye om, så vil journalister skrive om det jeg ikke skriver om når boken kommer – så gjelder det faktisk Tønne-saken. Der hadde de på et eget møte uten meg bestemt at de ikke ville ha noe om Tønne-saken i boken. Mitt syn var at dette ville virke stikk i strid med deres intensjon, sier Langeland.

Tidligere helseminister Tore Tønne tok sitt eget liv i 2002 etter en mediestorm i forbindelse med et omstridt honorar etter et rådgivningsoppdrag for Kjell Inge Røkke.

Langeland reagerer også på at Røkke og Eriksen i sitt «forord» hevder at Røkke ikke hørte noe mer fra forfatteren etter et innledende bakgrunnsmøte.

Dag Solstad om forfatterkollegas bokkrangel med Aker: – Kan umulig være noe annet enn ren arroganse dnPlus

– Sannheten er at jeg hadde flerfoldige samtaler med Eriksen og Røkke i forbindelse med prosjektet, samlet minst 20 timer. Når det gjelder mine samtaler med Røkke og Eriksen er det slik at Atle Kigen gjentatte ganger personlig motsatte seg at jeg skulle få møte Røkke og Eriksen mer enn det Kigen selv mente var tilstrekkelig, sier Langeland.

– Uansett har intensjonen hele veien vært å skrive en bok om mangfoldet av mennesker i Aker, ikke bare milliardærer og toppsjefer. Men jeg har i grunnen fortsatt ingenting imot Kjell Inge eller Øyvind, og håper så mange som mulig ønsker å lese den riktige versjonen, i stedet for en to år gammel versjon som ikke er ferdig redigert. Forresten er det jo et fiffig grep å legge den ut på hjemmesiden, sier Langeland.

Kigen «direkte involvert» i sitatsjekk

Akers hevder også at de i ettertid er blitt gjort oppmerksom på at Langeland «ikke har overholdt sin muntlige avtale med intervjuobjekter.

De ble lovet å få manus til gjennomsyn og godkjenning etter intervjuer, og det har ikke skjedd, noe som gjør oss enda sikrere på at dette ikke er et bokmanus som Aker kan stille seg bak.»

– Dette stemmer selvfølgelig ikke, og det vet Aker godt. Kigen har selv vært direkte involvert i all sitatsjekk, sier Langeland.(Vilkår)