Flere romanforfattere reagerer kraftig på at Jens Stoltenberg (57) har sikret seg en bedre royaltyavtale med Gyldendal.

Jens Stoltenberg får kritikk.
Jens Stoltenberg får kritikk. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Det vanlige er at forfattere lønnes etter normalkontrakten, men Stoltenbergs kontrakt gir ham vesentlig høyere satser, ifølge DNs kilder.

– Jeg får alle piggene ute når det blir snakk om særavtaler. Det gjelder uansett om det er Jens Stoltenberg eller andre. Det går ut over solidariteten hvis folk mekker slike avtaler, sa forfatter Jon Michelet til DN mandag.

Les mer i onsdagens avis: Frp mener Jens Stoltenbergs lukrative bokavtale tyder på at leserne betaler for mye for bøker. (DN+)

Les også: Får krass kritikk av forfattere dnPlus

I henhold til normalkontrakten kan skjønnlitterære forfattere få opptil 20 prosent royalty av salg fra 5000 bøker og oppover. Royaltysatsen er derimot mindre for en sakprosaforfatter. Her er satsen på 15 prosent for et opplag på 3000 eksemplarer.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) har på bakgrunn av Stoltenberg-debatten varslet at de ønsker omkamp om vilkårene for normalkontrakten.

– Forlagene må svare

Sakprosaforfatter Åsne Seierstad ønsker debatten velkommen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være en forskjell. Dette er et spørsmål forlagene må svare på, sier hun og understreker at hun ikke ønsker å mene noe om Stoltenbergs royaltyavtale.

I et Facebook-innlegg utdyper Seierstad kritikken mot dagens normalkontrakt.

«Ja til 20%. Helt utdatert at vi får dårligere vilkår enn romanforfattere. Noen sa det hang igjen fra en tid da sakprosaforfatterne egentlig var professorer som skrev bøkene sine i arbeidstiden», skriver hun.

Generalsekretær Tore Slaatta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) sier royaltyforskjellen skyldes innkjøpsordningen, som innebærer at 1000 eksemplarer av hver bok kjøpes inn av staten og fordeles til biblioteker over hele landet.

– Det gir en økonomisk sikkerhet. Det finnes ikke noe tilsvarende innenfor det faglitterære. Det er også større usikkerhet fra forlagenes side rundt faglitteratur. Men vi håper å forhandle frem at bestselgende sakprosaforfattere ikke skal sitte igjen med mindre enn de skjønnlitterære fremover, sier han.

Les også: Forfattere reagerer på Stoltenbergs bokavtale

Vil ikke kommentere

Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset har helt siden DNs avsløring om Stoltenberg-kontrakten vært klar på at de ikke ønsker å kommentere avtaler de har med sine forfattere – heller ikke Jens Stoltenberg. I en e-post ønsker de derimot å si følgende på generelt grunnlag.

– Det framstilles nå som om normalavtalene forhindrer forlagene i å gi bedre betingelser enn kontraktenes norm, og som om dette nesten ikke har skjedd før. Det er ikke tilfelle, skriver Buset og viser til boken «Bok-Norge» fra 2006 som sier at royaltyprosent er en minimumsprosent.

«Men det hender at forlagene går over, særlig gjelder det forfattere hvis bøker forlaget vet selger bra», heter det i boken, ifølge Buset.

– Hvor mange ganger har Gyldendal gitt forfattere høyere royaltyprosent enn det normalkontrakten sier?

– Vi vil ikke si noe om hvilke elementer i normalavtalen vi har gitt bedre betingelser på. Men det dreier seg om noen få unntakstilfeller, skriver Buset.

– Hvor mange «unntakstilfeller» er det snakk om?

– Det tror jeg nesten ikke jeg verken kan eller vil svare på. Saken er altfor kompleks til at jeg kan være mer presis enn det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.