Historien til Norges tidligere statsminister og Arbeiderpartileder, nåværende generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg, kan være på vei ut av landet. Dokumentarsjef Jan Swensson og forlaget Gyldendal presenterte i forrige uke en lang rekke bøker på den internasjonale bokmessen i Frankfurt. Jens Stoltenbergs selvbiografi «Min historie» var en av dem.

Boken er allerede trykket i 30.000 eksemplarer i Norge og har toppet Bokhandlerforeningens salgsliste for generell litteratur siden den kom ut for tre uker siden.

– Vi har mottatt interesse for flere bøker, og Stoltenberg-boken er av dem. Det har vært interesse fra flere forlag for Stoltenberg, og mest aktuelle for utgivelse akkurat nå er Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Men ingen avtaler er på plass foreløpig, understreker Swensson.

Messe for boken

Frankfurt Book Fair er verdens største bokmesse og tiltrekker seg forlag fra hele verden på jakt etter kommende bestselgere de kan oversette og ta med til lesere i hjemlandet. Rundt 275.000 besøker messen, der 7100 utstillere fra mer enn 100 land er representert.

I Frankfurt fikk interesserte forlag overlevert et norsk manus, et oversatt synopsis eller en smakebit både av Stoltenberg-boken og andre utgivelser. Dette tar Gyldendals agent for utenlandssalg, Copenhagen Literary Agency, seg av.

– Hvor vanlig er det at en selvbiografi om en nordmann selges til utlandet?

– Store internasjonale navn som Thor Heyerdahl blir oversatt. Utover det skjer det bare unntaksvis. Men Stoltenberg er et såpass stort navn, så her er det muligheter, sier Swensson.

– Er det mye penger å tjene på en slik utenlandsutgivelse?

– Det varierer veldig fra tittel til tittel. Denne boken har nok et større marked i Norge enn ute, men det gjenstår å se, sier Jan Swensson.

Ettertraktet Kagge

Ifølge nettstedet bok365.no var forlegger og forfatter Erling Kagges ferske «Stillhet i støyens tid» en av Frankfurts «heteste» bøker. På en auksjon mellom engelske forlag om rettighetene til Kagges bok måtte Viking Penguin, ifølge nettstedet, ut med et millionbeløp for å sikre seg Kagges filosofiske dokumentarverk.

– Dette er helt fantastisk og kjempegøy. Boken har gitt voldsom uttelling, og det er morsomt å høre at den gjør inntrykk på selv de mest erfarne redaktører, forteller Hans Petter Bakketeig.

Også Kagges bok utkom for tre uker siden, og er siden solgt til 11 land. Ifølge bok365.no hadde det torsdag kommet bud fra ytterligere fem land på boken.

Les også:

Spesialavtale for Stoltenberg dnPlus  

Cappelen Damm kapret Jaglands maktkamper

Får krass kritikk av forfattere dnPlus  

  Eks-statssekretær på fulltid med manuset – Skjønner ikke hvorfor det er en forskjell

– Skjønner ikke hvorfor det er en forskjell

Mener spesialavtale bryter med etiske regler dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.