Gjennom sitt selskap Skriveverkstedet as endte forfatter og musiker Jo Nesbø i fjor med inntekter på 15,6 millioner kroner.

Den tidligere fotballspilleren, finansanalytikeren og siviløkonomen fikk et resultat før skatt på 15,3 millioner kroner da han ga ut én bok – sin egen versjon av Shakespeare -klassikeren «Macbeth».

Nesbø ønsker ikke å kommentere regnskapstallene.

Gigantformue

Det er en liten nedgang fra 15,9 millioner kroner året før. Resultatet overføres til selskapets egenkapital, som ligger på omtrent 132 millioner kroner.

I tillegg har forfatteren gjennom selskapet økt sine investeringer fra 110 millioner i 2017 til 123 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.

I ligningstallene for 2017 kom det frem at Jo Nesbøs formue er på 248 millioner kroner.

«Vanvittige tall»

Nesbøs siste Harry Hole-bok «Kniv», hadde et førsteopplag på 200.000 bøker og kom ut tidligere i sommer.

I juni skrev Nettavisen skrev at en gjennomsnittlig utsalgspris på 350 kroner gir Nesbø en inntekt på 45 kroner per bok. Det betyr at han anslagsvis vil tjene ni millioner kroner bare på førsteopplaget av «Kniv». Med samme beregning lagt til grunn tjente Jo Nesbø 12,5 millioner kroner på forrige bok, «Tørst», som Aschehoug opplyser solgte 285.000 eksemplarer.

Det store opplaget står i kontrast med den generelle nedgangen i den totale bokomsetningen i Norge.

I begynnelsen av juni viste tall fra Den Norske Forleggerforeningen et kraftig fall for bokmarkedet. I 2018 falt den totale bokomsetningen med 6,3 prosent, tilsvarende en nedgang på over 340 millioner kroner. Det er den laveste bokomsetningen siden 2004.

Da VG skrev om uroen i bokbransjen i fjor høst, ble det spekulert i om fallet kunne forklares med at det ikke ble utgitt noen Harry Hole-roman det året. I 2018 ble det solgt 269.000 norske krimbøker og det ble omsatt for 32,7 millioner kroner innenfor sjangeren. Jo Nesbøs førsteopplag utgjør 74 prosent av antall solgte eksemplarer i krimsjangeren.

– Til tross for at den forrige Harry Hole-utgivelsen «Tørst» hadde et rekordstort førsteopplag på 300.000, er årets førsteopplag et vanvittig tall på grunn av omveltningen i bransjen, sa kommunikasjonsansvarlig Mona Ek i Aschehoug – forlaget som gir ut boken – til DN tidligere i sommer.

Ifølge Aschehougs nettsider er Nesbøs bøker solgt i over 40 millioner eksemplarer og oversatt til mer enn 50 språk.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.