Boklageret var med på å utfordre den konservative bokhandelbransjen og endte opp med å kjøpe store deler av Notabene-kjeden. Det ble starten på slutten for de fire gründerne. I november ble både Boklageret og Notabene slått konkurs.

For første gang forteller eier og styreleder Harald Allen Enersen hvordan han opplevde at suksessen endte i fiasko.

Sammen med Sjur Mossige, Robert Johansen og Ola Palm Helland utviklet han et volumbasert konsept med priser under de tradisjonelle bokhandlerne.

– Dette er trist. Det er klart at det har skjedd veldig mye i dette markedet siden 2010. Vi har sett hvordan prispresset er blitt sterkere med et større tilbud av nettbutikker og fysiske butikker.

Nytt spill om bestselgere

Han mener at bokhandlerne har fått en helt annen konkurranse på bestselgere.

– Massemarkedet har endret seg. En bokhandel selger langt mindre av en ny bestselger fra Jo Nesbø nå enn før. Spredningen av boken kan ikke sammenlignes.

En av årsakene er at også dagligvarebutikkene nå selger de mest etterspurte bøkene, mens de mest solgte titlene tidligere bare var å finne hos bokhandlere.

SSB-tall viser også at bokhandlene er blant de mest utsatte bransjene for utenlandsk netthandel. I fjor var lekkasjen på 527 millioner kroner.

I de første årene etter 2010 hadde Boklageret en høy vekst der de gikk fra vel to millioner kroner i 2010 til 72 millioner kroner i 2014. Dette året tjente de også bra med penger.

– Vi gjorde det bra med vekst de første årene og fortsatte å åpne butikker, men egentlig hadde vi ett godt år hvis man ser på resultatene.

I 2012 kom Trygve Hegnars investeringsselskap inn på eiersiden.

Ikke rik på bokbransjen

Siden 2014 har det gått nedover for Boklageret. Da begynte de store aktørene Ark og Norli med å tilby rabatterte bøker. Dermed fikk Boklageret økt konkurranse i en periode der selskapets kostnader steg etter etablering av kundeklubb og omprofilering av kjeden.

– Jeg sitter ikke igjen med mye. For jeg er ikke blitt rik på norsk bokbransje, konstaterer Enersen.

De siste årene har vært preget av salgsfall og samlede underskudd på 32 millioner kroner i løpet av fire år.

I 2017 ble kjeden Notabene innlemmet i Bokkompaniet-konsernet. Da hadde Notabene allerede vært gjennom en konkurs og blitt overtatt av DNB. Som en del av snuoperasjonen i Notabene ble mange av butikkene solgt unna til konkurrentene Ark og Norli, men grepene viste seg ikke å være tilstrekkelig i det lange løp.

Helt siden forrige konkurs har Notabene hatt en presset likviditet. Boklageret-konseptet ble gradvis trappet ned.

I sommer måtte Notabene gå i gjeldsforhandlinger med leverandørene, men de økonomiske problemene fortsatte. Til slutt valgte skolesekk-leverandøren Beckmann å avslutte en samarbeidsavtale like før skolestart og nå i november var det ingen vei utenom konkurs.

Solgt for 30 millioner

Torsdag møtte styreleder Enersen i et rettsmøte i Oslo byfogdembete der bostyrer Ellen Schult Ulriksen redegjorde for utviklingen før og etter konkursen.

– Hvem er de store taperne i denne konkursen?

– Det er ingen vinnere i konkurser. Leverandørene har betydelige krav som trolig ikke vil oppnå dekning, sier bostyrer.

Det var restruktureringsspesialisten Jotunfjell Partners som kjøpte den konkursrammede kjeden fra boet for 30 millioner kroner. Det meste gikk til panthaver DNB, mens en million gikk til boet.

Jotunfjell Partners kjøpte også opp kjeden etter forrige konkurs. Det siste året har selskapet i tillegg sikret seg konkursrammede kjeder som Enklere Liv og Vita.

– Umiddelbart etter konkursen ble vi kontaktet av Jotunfjell Partners med tanke på videreføring av virksomheten. Årsaken til at det gikk så raskt var av hensyn til å sikre og bevare verdiene i selskapet og legge til rette for å kunne videreføre så mange butikker og ansettelsesforhold som mulig. Hensyntatt at eiendelene var pantsatt utover verdien, var boets primære interesse å sikre en videreføring av en eksisterende virksomhet. Da er man avhengig av å handle raskt. Alternativet var at panthaverne måtte garantere for videre drift i en periode og selv da er det ikke gitt at man finner en løsning som sikrer videre drift, sier Ulriksen

Hun konstaterer at Notabene hadde et dramatisk fall.

– Det gikk fra 150 butikker i toppårene til 139 butikker ved forrige konkurs. Så falt det til 59 butikker ved utgangen av 2018, til 39 butikker ved konkurstidspunktet.

Styreleder Enersen har ikke noe å utsette på måten medeieren Jotunfjell Partners har opptrådt i forbindelse med konkursen.

– Jotunfjell Partners har stått i det med oss.

Tidligere har det kommet frem kritikk fra en av leverandørene til Notabene i etterkant av konkursen.

Finn Kåre Gulsrud (73), som står bak det lille selskapet Prima Sjokolade, leverte produkter for over 100.000 kroner før konkursen, men fikk betalt bare for halvparten. I tillegg ble han sittende igjen med andre bestilte varer.

– Jeg synes det er råttent. Dette er et stort tap for oss. Vi er et lite firma, uttalte han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.