Fredag ble det kjent at Anne Gaathaug slutter som forlagssjef i Kagge Forlag og starter eget forlag med sine tidligere kolleger Kristin Brandtsegg Johansen og Marit Johansen Storm.

Gaathaug sier hun og de to tidligere kollegene lenge har snakket løst om å starte noe for seg selv.

– Så kom vi til et punkt på slutten av fjoråret der vi sa «nei, nå bare gjør vi det». Det har vært en modningsprosess, sier hun.

– Når informerte du Kagge om at du starter et konkurrerende forlag?

– Han fikk beskjed i begynnelsen av januar, sier Gaathaug.

– Hvordan påvirket det jobben din for Kagge den siste perioden?

– Det får nesten andre vurdere, men jeg var veldig klar på at jeg skulle gjøre den jobben jeg var satt til, deltok i vanlig ledelse og på idémøter. Det er klart det var litt rart når jeg vet at jeg skal slutte. Men vi har hatt bra samarbeid i den perioden, sier Gaathaug, som har vært totalt 13 år i Kagge Forlag, de siste drøye åtte som forlagssjef.

Har allerede prosjekter på blokken

I en pressemelding skriver Gaathaug at «vi gleder oss stort over hva vi har i vente, og har allerede flere gode prosjekter på blokka».

Forlegger Erling Kagge.
Forlegger Erling Kagge. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

– De gode prosjektene dere har på blokken, burde du ikke hanket dem inn til Kagge som forlagssjef der?

– Vi har en del gode ideer som vi tre har snakket om, på kveldstid. Dette kommer fra eget bryst, primært de to andres. Vi har vært opptatt av å ikke gå inn i Kagges portefølje eller rappe noe som står på idélisten der, sier hun.

Erling Kagge hadde ikke sett Gaathaugs pressemelding da DN tok kontakt fredag ettermiddag. Han vil ikke spekulere i om den tidligere forlagssjefens nye bokprosjekter har tatt form mens hun fortsatt var ansatt i Kagge.

– Burde ikke eventuelle gode prosjekter hun har jobbet med mens hun var ansatt hos dere blitt huket inn til Kagge Forlag?

– Alle som har jobbet for Kagge har oppført seg ordentlig mens de har vært her, og ordentlig etter at de har sluttet. Det tar jeg som en selvfølge, sier Kagge til DN.

Han legger til at utlysningen av ny forlagssjef skjer umiddelbart, og at han gleder seg til å se søknadene som kommer inn. Inntil videre vil Kagge selv fungere som forlagssjef.

– Karavanen går videre. Som gründer tror jeg alltid morgendagen blir bedre enn gårsdagen, og det har vist seg riktig i 21 år, sier han.

Begynner på mandag

Gaathaug hadde formelt siste dag i Kagge på onsdag og mandag klokken ni sitter hun, Kristin Brandtsegg Johansen og Marit Johansen Storm og jobber med det nye forlaget på Kulturhuset i Oslo.

– Det blir kontoret?

– Ja, til å begynne med. Vi gjorde research på hvem som kunne ta oss imot. Vi ville ha et sted med godt nettverk, god kaffebar og toaletter med papir. Det ble Kulturhuset, i første omgang.

Johansen blir sjefredaktør i det nye forlaget. Idéhistorikeren er tidligere forlagsredaktør og sjefredaktør i Kagge Forlag, der hun jobbet i nesten 12 år frem til 2011.

Også Storm er en tidligere Kagge-kollega, som nå blir salgs- og markedssjef i Gaathaugs nye forlag.

Kagge Forlag er eid av polfareren og forleggeren Erling Kagge, gjennom firmaet Norske Eventyr as. Forlaget ga blant annet ut en av fjorårets mest omtalte bøker: Romanen «Fri vilje», som var jurist Helga Hjorths tilsvar til storesøsteren Vigdis Hjorths bestselger «Arv og miljø».(Vilkår)

Slik gikk det da Polet åpnet dørene til årets Burgund-slipp
Få årganger har skapt større forventninger. Se hvorfor de er så populære.
03:13
Publisert: