– Forhandlingene om en minnelig løsning har brutt sammen, sier forlagssjef Richard Aarø i Tiden Norsk Forlag.

Forhandlingene han snakker om har dreid seg om bokprosjektet Tiden har hatt sammen med industrikonsernet Aker og forfatter Henrik Langeland de siste fire årene.

Kjell Inge Røkke.
Kjell Inge Røkke. (Foto: Ida von Hanno Bast)

«Veldig åpne»

Historien om Akers siste 25 år sammenfaller for en stor del med perioden industrikonsernet har hatt investor og industrimann Kjell Inge Røkke (59) som hovedeier.

I 2014 ba Aker den suksessrike romanforfatteren Henrik Langeland (45) skrive en jubileumsbok til selskapets 175-årsjubileum i 2016.

– Henrik har frie tøyler. Vi er veldig åpne, og det er ingenting i vår historie vi ønsker å skjule, sa kommunikasjons­direktør Atle Kigen den gang.

Havari

I november 2017, ett år på overtid i forhold til den opprinnelige utgivelsesplanen, kunne DN fortelle at samarbeidet hadde havarert og at Aker ikke ville utgi boken likevel.

– Flere personer med lang fartstid og erfaring fra Aker og Aker-eide selskaper har lest manusutkast, eller deler av manus, og mener det ikke er representativt for det Aker de kjenner, sa Kigen da saken sprakk.

Tiden Norsk Forlag og Langeland har separate avtaler med Aker. Tidens avtale gir forlaget rett til å utgi boken i ordinære salgskanaler.

Aker hevder imidlertid at det ikke foreligger noe godkjent manuskript, og at det derfor heller ikke finnes noen bok Tiden har rettigheter til å utgi.

– Manuskriptet er ikke egnet som jubileumsbok. Våre mange tusen ansatte ville da ha fått en bok som beskriver et Aker som for lengst er historie, uttalte Akers konsernsjef Øyvind Eriksen før jul.

Noen vurderinger gjenstår

Siden har partene hatt en rekke møter uten å bli enige. Nå forbereder forlaget seg på utgivelse.

– Hva skjer videre med boken?

– Det er noen vurderinger som gjenstår, men vår ambisjon er å utgi den. Vi og Aker leser boken veldig ulikt. Det er to virkeligheter som møtes og dette er grunnen til at vi ikke er blitt enige, sier Richard Aarø i Tiden.

Aker ønsker ikke kommentere saken utover det som er sagt tidligere.

– Vi har intet å melde utover det vi uttalte til DN i november, sier informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

– Men hvis forlaget sender manus til trykkeriet, hva gjør dere da?

– Det er hypotetisk, jeg ser ingen grunn til å diskutere hypotetiske spørsmål, sier han.

Fiskeren mot gutteklubben Grei

Akers historie de siste 25 årene handler mye om hvordan en fisker fra Molde, Kjell Inge Røkke, utfordret Karl Glad, Gerhard Heiberg og resten av gutteklubben Grei i norsk næringsliv.

Langeland fikk full tilgang til arkiv og Aker-ansatte, og hadde da DN omtalte jubileumsbokprosjektet i 2014 allerede hatt samtaler med Røkke.

Akers konsernsjef Øyvind Eriksen (til venstre) og forfatter Henrik Langeland ved starten av bokprosjektet.
Akers konsernsjef Øyvind Eriksen (til venstre) og forfatter Henrik Langeland ved starten av bokprosjektet. (Foto: Per Thrana)

At moldenseren kunne komme inn og overta det hele, mente Langeland det fantes økonomiske forklaringer på.

– Den private kapitalen i Norge var i knestående etter eiendomskrakket og bankkrisen. Det handler mye om mangel på privatkapital, og resulterte i et generasjonsskifte fra da gutteklubben Grei – de som nå er 70 pluss – styrte butikken. Men dette er ikke en bok om Kjell Inge Røkke, altså, sa Henrik Langeland i prosjektets startfase.

Kjell Inge Røkke har ikke ønsket å uttale seg til DN om hvorfor bokprosjektet ble stanset, og ifølge hans informasjonssjef Atle Kigen var det heller ikke Røkke selv som tok beslutningen.

Langeland har en helt annen versjon.

– Realiteten er simpelthen den at hovedaksjonæren syntes det ikke var den boken han hadde sett for seg, sa Langeland til DN i november.

«Ren arroganse»

Forfatterhøvdingen Dag Solstad (76) skrev bok til Akers 150-års jubileum, på oppdrag fra daværende Aker-sjef Karl Glad.

«Medaljens forside», utgitt på Cappelen i samarbeid med Aker i 1990, omtales gjerne som en bedriftshistorie i romans form.

Solstad reagerte svært negativt da han fikk høre om Akers håndtering av kollega Henrik Langelands oppfølgingsprosjekt.

– Det kan umulig være noe annet enn ren arroganse fra Aker-konsernets side, uttalte Solstad til DN.(Vilkår)

Fedre på Aker Brygge: Derfor tar vi ikke mer pappaperm
Menn som tjener over en million tar mindre pappapermisjon utover fedrekvoten enn menn som tjener mellom 250.000 og 1 million. Hvorfor er det slik? Les mer i lenken under.
03:22
Publisert: