– Treneringen fra Cappelen Damms side gjennom mer enn to år har betydd mye, ettersom det er stor vekst i dette markedet. Behandlingen av en slik klage i Konkurransetilsynet tar tid, og vi har ikke mer tid å tape. Derfor ber vi om midlertidige tiltak, sier daglig leder Lene Røren i Ebok.no.

Den digitale bokhandelen og bokstrømmetjenesten Ebok.no klager bokkjempen Cappelen Damm inn for Konkurransetilsynet.

Ebok.no mener Cappelen Damm misbrukte sin dominerende posisjon ved å kreve urimelig høye priser for å levere lydbøker til strømmetjenesten Ebok.no Pluss.

Uopprettelig skade

Påstanden i klagen er at Cappelen Damm, som dominerende aktør, misbruker sin posisjon for «å hindre konkurranse på det nye og fremvoksende markedet for strømming av bøker».

Nå ber Røren i Ebok.no om at tilsynet raskt må treffe midlertidig vedtak, «slik at ikke markedet for strømming av bøker utsettes for varig og uopprettelig skade.»

Ebok.no tilhører landets fjerde største bok- og forlagskonsern, Vigmostad & Bjørke (VB Bok). Cappelen Damm er nest størst, og eier halvparten av Storytel as, som med over 100.000 abonnenter er den største norske strømmetjenesten for bøker.

Ebok.no Pluss har til sammenligning cirka 1000 abonnenter. Selskapet hevder at det i over to år har forsøkt å få til en avtale om strømming av Cappelen Damms boktitler, men «opplever at Cappelen Damm har trenert saken over lang tid».

Krevde syv millioner uansett salg

Beløpene er sladdet i den kopien DN har fått tilsendt av klagen.

Men DN vet at Cappelen Damm, i et tilbud til Ebok.no i desember 2017, krevde en årlig minimumsbetaling på syv millioner kroner for tilgang til Cappelen Damms digitale bøker.

Tilbudet innebar at beløpet skulle betales «uavhengig av faktisk inntekt fra tjenesten, og begrenset til en ettårig avtale.»

Det er disse betingelsene Ebok.no mener er urimelige, fordi de vil «umuliggjøre forsvarlig lønnsomhet», og derfor innebærer en ulovlig leveringsnektelse.

Ebok.no mener Cappelen Damm på grunn av eierskapet i markedsledende Storytel, ikke er interessert i «sterkere konkurranse og prispress i strømmemarkedet».

Tom Harald Jenssen er konsernsjef i Cappelen Damm.
Tom Harald Jenssen er konsernsjef i Cappelen Damm. (Foto: Mikaela Berg)

Bare et forhandlingsutspill

Tom Harald Jenssen er konsernsjef i Cappelen Damm og styreleder i Storytel as. Han er også styreleder i Forleggerforeningen.

– Ebok har meddelt oss at Cappelen Damms tilbud er «for dårlig». Til tross for purringer muntlig og skriftlig, har vi likevel ikke mottatt et kontratilbud. Forhandlingsutspillet inneholder krav om minstebetaling. Bransjens tekniske løsninger bidrar i dag til at det ikke er regningssvarende å tilgjengeliggjøre en portefølje så stor som Cappelen Damms til en strømmetjeneste med få abonnenter. Og som sagt: Minstehonoraret ble ikke fremsatt som et ultimatum, men som et første forhandlingsutspill, skriver Jenssen i en epost.

Han skriver videre at forfatternes utgivelser skal tilbys publikum i alle kanaler.

– Strømming av lydbøker blir stadig viktigere, samtidig som forfatternes interesser må ivaretas også i denne kanalen. Strømming av musikk viser hvor krevende det er å sikre opphavsmenn og –kvinner riktig betaling for sine åndsverk. Våre lydbøker har et betydelig kommersielt potensiale, noe som reflekteres i forhandlingsutspillet. Cappelen Damm registrerer at Ebok har gått til Konkurransetilsynet og klaget på et forhandlingsutspill om strømming av bøkene til Cappelen Damms forfattere. Dette uten å gå i en dialog eller forhandlinger med forlaget, noe som vi som nevnt har invitert til. Cappelen Damm er trygg på at Konkurransetilsynet vil konkludere med at det ikke foreligger noe misbruk av en dominerende markedsstilling, skriver Tom Harald Jenssen.

Konkurransetilsynet bekrefter å ha mottatt klagen fra Ebok.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert: