Utviklingen til bokhandelkjeden Notabene har vært som en berg-og-dalbane de siste årene.

På det meste hadde kjeden over 150 butikker, men etter lang tid med økonomiske problemer har bokhandelkjeden Notabene gått konkurs, ifølge en kunngjøring fra Brønnøysundregistrene. Det samme gjelder for søsterkjeden Boklageret.

Tidligere i år skrev DN at de hadde 28 inkassokrav på til sammen 1,7 millioner kroner.

Siden har det fortsatt å hagle med inkassovarsler. De står oppført med 61 betalingsanmerkninger på til sammen 1,9 millioner kroner. Ifølge en kjennelse fra Oslo byfogdembete er den samlede gjelden på 94 millioner kroner.

I kjennelsen konkluderer retten med at selskapet ikke klarer å oppfylle sine forpliktelser.

– Betalingsvanskene er ikke av forbigående art, fremkommer det i kjennelsen.

Notabene føyer seg inn i en konkursbølge innen norsk handel. I løpet av de siste 21 månedene har 13 kjeder gått over ende.

Søsterselskap konkurs

I timene etter konkursen ble kjent, holdt butikken på kjøpesenteret Gunerius i Oslo fortsatt åpent. Butikksjefen kunne ikke svare på spørsmål.

I butikken var det flere paller med innkommende varer. Konkursen kommer i inngangen av den store shoppingperioden fra Black Friday og frem mot jul.

Bare et par kvartaler unna butikken ligger også kjedens hovedkontor, på et loft i Brugata. Her er det ingen som svarer på dørtelefonen.

Selskapet har 234 ansatte, og i kjennelsen opplyses det at det er regnskapsførte verdier på 56 millioner kroner. Styreleder Harald Allen Enersen i Notabene har ikke besvart DNs henvendelser.

– Etter oppkjøpet av kjeden i 2017, har vi jobbet intensivt for å skape positiv drift. Vi har gjort betydelige kostnadsreduksjoner, omorganisert administrasjonen, og gjort tiltak for å øke marginene. Vi har møtt forståelse og velvilje fra mange leverandører og gårdeiere, men det er fremdeles kostnadsdrivende driftsavtaler og leiekontrakter som vi ikke har klart å reforhandle», sier styreleder Enersen i en pressemelding gjengitt av Bok365.

– Styret håper til tross for utviklingen at det kan finnes løsninger for videre drift av deler av virksomheten, og at flere butikker kan vise seg lønnsomme med tilpassede leie- og kostnadsnivåer. Det blir dog opp til bostyret å forhandle frem med mulige interessenter, fortsetter han.

Det er advokat Ellen Schult Ulriksen i advokatfirmaet Haavind som er bostyrer i konkursboet. Hun har ikke besvart DNs henvendelser.

Søsterselskapet Boklageret, som har markedsført seg som Norges billigste bokhandel, er også konkurs. Den samlede gjelden i dette selskapet er på syv millioner kroner og har verdier på 600.000 kroner.

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Dette skjer når et selskap går konkurs.
03:20
Publisert:

Eid av Bokkompaniet

Begge selskapene var eid av Bokkompaniet Holding på konkurstidspunktet. Bak dette eierselskapet står de fem eierne Harald Allen Enersen, Robert Johansen, Ola Palm Helland, Sjur Mossige og DNB/Jotunfjell Partners, ifølge siste oppdatering i aksjonærregisteret.

Notabene tapte 28,5 millioner kroner før skatt i 2018, av en omsetning på 183 millioner kroner. Året før gikk bokhandelen så vidt i pluss. Bokhandelkjeden hadde før konkursen 47 avdelinger.

– Markedsutviklingen i 2019 forventes å være påvirket av nedgangskonjunkturen i butikkhandel med bøker, konstaterte styret i selskapet i årsrapporten for i fjor, der det håpet effektivisering og tilpasning av driften skulle bedre selskapets finanser.

Notabene var gjennom en snuoperasjon etter konkursen i 2013. Kjeden har de siste årene vært i en svært presset situasjon, med betydelige underskudd og inkassokrav. Tidligere var DNB og Jotunfjell Partners inne som betydelige eiere, men har de siste årene solgt seg gradvis ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.