Han forlater dermed forlaget Oktober etter nærmere 15 år i forlaget. Det melder Cappelen Damm i en pressemelding mandag.

Renberg sier selv at årsaken er at han ønsker å fortsette samarbeidet med Kari Joynt, som i april trer inn i rollen som sjefredaktør i forlaget.

– Etter grundige overveielser, har jeg bestemt meg for å følge Kari, sier Tore Renberg. Hun har vært min redaktør siden 2006, min ukentlige sparringpartner og leser. Hun er ekstremt kompetent og lydhør, hun kjenner mine noter og unoter, hun kjenner forfatterskapet på en måte ingen andre gjør, og jeg går alltid energisk ut av et møte med Kari Joynt, klar for å skrive, sier Renberg i pressemeldingen.

«God match mellom forfatter og forlag»

Renberg har gitt ut bøker som «Mannen som elsket Yngve» (2003) og «Kompani Orheim» (2005) i løpet av sin tid i Oktober. Begge omhandler livet til karakteren Jarle Klepp, og ble filmatisert i henholdsvis 2008 og 2012.

Parallelt har han utgitt flere barnebøker på Cappelen Damm. Han er dermed ikke noe nytt bekjentskap for redaksjonssjef John Erik Riley, som i pressemeldingen ser frem til å få Renbergs forfatterskap inn i forlaget på heltid.

– Han er en sterk og oppfinnsom forfatter, som ikke er redd for å gå nye veier. Samtidig har han klart å nå en stor leseskare. Jeg kan ikke tenke annet enn at dette er en god match for forfatter og forlag. Jeg både håper og tror at han vil trives på Cappelen Damm.

Følger februars «litterære jordskjelv»

Signeringen av Renberg har sikret en stor profil til Norges største forlag.

Tidligere i februar ble det kjent at forlagets tidligere avdelingsleder for krim, Anne Fløtaker er en av flere forfatter- og forlagsprofiler som skal hjelpe investor Petter Stordalen med å endevende bokbransjen når han investerer i tre nye forlag.

Forfatter Tom Egeland kalte Stordalens inntog i bokbransjen «et litterært jordskjelv».

I tillegg til Fløtaker, har Stordalen blant annet fått bestselgerforfatter Jørn Lier Horst, tidligere forlagssjef i Kagge, Anne Gaathaug og forlegger Jonas Forsang i Pilar Forlag med på laget.

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm sa til DN 9. februar at Stordalens nye «forlagsfamilie» virker som en forfriskende og spennende konstruksjon.

– Det blir interessant å se hvilke nye forfatterskap som kommer ut av dette – eller om man bare skal vegetere på eksisterende porteføljer, sa han da.(Vilkår)