På nettsiden til magasinet beskrives den engelske utgaven av boken som «edgy, elegant og vakker» av anmelderen. Etter planen skal anmeldelsen også komme på trykk i selve magasinet neste måned.

– Dette er bare kjempegøy og spennende. Hallo, dette er jo USA! Det er et kjempedigert land. Det å komme utenfra og inn der, er ikke «bare bare». Når man i tillegg trenger gjennom lydmuren helt til Oprah Winfrey. Ja, det er utrolig morsomt, sier Ørstavik på telefon fra Italia.

Forlegger Arve Juritzen i Juritzen forlag betegner det å bli anbefalt i Oprahs magasin som «en sjelden kommersiell mulighet».

– I USA er Oprah Winfrey kjempestor, så det er en særdeles stor fjær i hatten. Det er nok mange andre litterære «kred-steder» som mange vil klappe høyt for. Men jeg synes det å få omtale i Oprah Magazine er større. Hun når veldig mange lesere, og de bøkene som anbefales bruker å selge veldig bra, sier han.

Norske forfattere anmeldes sjelden

I det amerikanske markedet har Ørstaviks norske bok fått navnet «Love». Amazon.com skriver at utgivelsesdatoen er satt til tirsdag 13. februar. I Norge har romanen, som beskrives som Ørstaviks gjennombruddsroman, vært tilgjengelig siden 1997.

Litterær agent Henrik Francke i Oslo Literary Agency er Ørstaviks norske agent. Han håper og tror «Oprah»-anbefalingen vil ha innvirkning på salget i USA.

– Vi vet at Oprah Magazine når veldig bredt ut, og veldig mange lesere som stoler på magasinets vurderinger. Både små og store amerikanske forlag jobber for å få inn bøker på magasinets lister. Men det er ikke alltid så lett. Det bruker å gå flere år mellom hver gang noen norske dukker opp der, sier Francke.

Blir ikke rik

Sist en norsk forfatter ble anbefalt på nettsidene til talkshowstjernen, var i 2014. Den gangen var det var det Linn Ullmanns kritikerroste roman «Det dyrebare» som ble trukket frem av magasinets anmeldere.

Ørstavik har ingen forhåpninger om å bli rik på USA-salget. Men hun håper hennes amerikanske forlegger, Archipelago Books, får en oppsving økonomisk.

– Jeg må selge utrolig mye for at jeg skal merke det personlig. Men for en liten forlegger i utlandet, så er det kjempeviktig. Jeg håper også denne boken åpner opp for at mer norsk litteratur blir oppdaget i USA, sier hun.(Vilkår)

I Kina, verdens største spilleøkonomi kan du ta universitetsutdannelse i dataspilling
01:28 Min
Publisert: