– 2018 var gøy. I 2019 tenkte vi å gi litt gass, skriver Strawberry Publishing i en melding til sine ansatte.

Tirsdag kjøpte Petter Stordalens forlag opp Juritzen Forlag, som er drevet og grunnlagt av programleder og forfatter Arve Juritzen siden 2006. Strawberry Publishing vil umiddelbart ta over driften.

Juritzen hadde stormende suksess i en årrekke, og ekspanderte i alle retninger frem til han gikk på en smell i 2013.

Året etter la bokdistributør Interpress ned virksomheten og krevde i etterkant 6,5 millioner kroner av Juritzen Forlag for 95.000 usolgte bøker.

Da ble det rettssak og nesten kroken på døren, før Juritzen og gode hjelpere til slutt fikk forhandlet ned kravet og mulighet til å drive videre.

– Vi hadde superår da vi tjente billass med penger. Da ekspanderte vi alle retninger og så måtte vi bruke et par år på å rydde opp, sier Juritzen om denne fasen i dag.

Nå selger han forlaget for å få tid til det han liker best.

– Jeg er gründer, ikke driver. Nå får jeg tid og plass i hodet til å tenke nytt og kreativt, sier han.

Juritzen fortsetter som eier og driver av barnebokforlaget Juritzen jr og Kolofon, som ikke inngår i salget. Hans plan er blant annet å utvide Kolofons tilbud om selvpublisering og produksjon av oppdragsbøker.

Returen avgjør

Juritzens forlagsgruppe omsatte på det meste for over 50 millioner kroner, men har de siste årene ligget rundt 25 millioner kroner.

I 2017 ble omsetningen på 23,9 millioner kroner, og årsresultat på minus 1,8 millioner kroner.

Hvordan 2018 ender, er det ifølge Juritzen for tidlig å si før usolgte bøker er talt opp og returnert fra bokhandlerne.

Mye av verdien i Juritzen Forlag ligger uansett i langsiktige kontrakter med noen av landets mestselgende krimforfattere, som Jørgen Jæger, Jan-Erik Fjell, Jørgen Brekke og Knut Nærum.

Også Ari Behn skal skrive krim, som del av en avtale på til sammen syv bøker han signerte med Juritzen Forlag i fjor.

Ingen av partene vil kommentere hvor mye Stordalen og hans forlagspartnere betaler Juritzen.

– Det er vel ingen hemmelighet at flere har vært interessert i å kjøpe Juritzen Forlag. Jeg har ikke vært nødt til å selge, og derfor går jeg ut fra at begge parter er fornøyd, sier Arve Juritzen.

– Forhandlingene har pågått siden før jul, og vi er glade for at vi har kommet frem til en avtale som alle parter er fornøyd med. Når vi nå tar over stafettpinnen etter Arve Juritzen, ønsker vi å la oss inspirere av hans ureddhet, pågangsmot og ukonvensjonelle tilnærming til forlagsbransjen, og gleder oss til å gå inn i 2019 som en enda større og sterkere forlagsgruppe, står det i meldingen fra Strawberry Publishing.

Får nytt navn

– Oppkjøpet er et viktig ledd i vår ambisjon om å styrke oss i bokbransjen. Arve Juritzen har vært en utfordrer i forlagsbransjen og hadde i flere år stor suksess med sin ukonvensjonelle tilnærming. Vi synes det er spennende å ta over stafettpinnen etter ham, sier Petter Stordalen i pressemeldingen.

Strawberry Publishing ble etablert av Petter Stordalen sammen med Magnus Rønningen og Jonas Forsang i fjor. Det ble lansert som en forlagsfamilie med tre forlag: Pilar, Capitana, Gloria. Sistnevnte trakk seg ut av prosjektet på slutten av fjoråret, og forlaget skiftet navn til Strawberry med tidligere programleder Sarah Natasha Melbye om forlagssjef.

Arve Juritzen vil være tilknyttet forlaget en viss periode. Forlaget vil bli omdøpt til Pioner forlag.

«Perfekt start på året»

Forlegger Jonas Forsang i Strawberry er svært fornøyd med oppkjøpet.

– Dette er en perfekt start på det nye året. Juritzen forlag har vært kreative og uredde, og har bygget flere litterære karrierer som er blitt omfavnet av det norske folk. De gjorde det med Cecilia Samartin, og de gjorde det med Jan-Erik Fjell og Jørgen Jæger. Det er en arv vi gleder oss til å forvalte videre, sier han i meldingen.

Forlagssjef Sarah Natasha Melbye sier de er opptatt av å vokse som forlag, med nye forfattere og bredere profil.

– Dette vil styrke et allerede råsterkt litterært år for oss med utgivelser fra forfattere som Jan-Erik Fjell, Jørgen Jæger, Jørgen Brekke, Knut Nærum og andre sterke navn. Nå gleder vi oss til å sette oss ned og legge fremtidsplaner sammen med de ansatte og forfatterne i nye Pioner forlag, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: