Tre av Norges største krimforfattere, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Tom Kristensen, har forlatt Aschehoug og Gyldendal.
De har valgt å gå over til hotellinvestor og milliardær Petter Stordalens nysatsinger, forlagene Capitana, Pilar og Gloria.
En fjerde storselger, Thomas Enger, kommer med sin neste bok på Capitana sammen med Jørn Lier Horst før sommeren.
I tillegg til dette har flere sentrale redaktører byttet forlag de siste månedene.
Til sammen får dette overgangsmarkedet for forfattere til å koke, og alle går og venter på når neste store forflytning kommer – ikke minst under Krimfestivalen som åpnet i Oslo torsdag.
Det som setter aller mest fyr på ryktene er hvorvidt Jo Nesbø, Norges suverent mest innbringende forfatter de senere årene, vil forlate Aschehoug og etterlate seg en askehaug.
Petter Stordalen vil ikke snakke om hvordan Jo Nesbø eventuelt skal overtales til å forlate Aschehoug og gå over til Pilar og Capitana.
– Dette er typiske ting jeg ikke kommenterer. Da må du ringe Jonas Forsang. Mange har kontaktet oss, men de blir tatt hånd om av dem som jobber med dette hos oss. Jeg er i hovedsak med for å gi økonomisk trygghet, sier Stordalen.
Hoppet på privatjetten med Petter
At hotellinvestor Stordalen er svært engasjert i forlagssatsingen er det liten tvil om.
I en podkast i februar fortalte Jonas Forsangs kone Vanessa Rudjord at hun var alene i helgen, og la «skylden» på bokforlaget:
«På fredag, da jeg trodde vi egentlig skulle ha hyggelig kosekveld og hadde handlet inn til taco, sendte han melding: Du jeg må bare kaste meg rundt og hoppe på privatjetten med Petter til Køben».
– Jeg var i Stockholm da, så da må nok Jonas ta en prat med Vanessa, ler Stordalen.
– Du var i Stockholm for å signere en forfatter?
– Jeg har vel ikke noen rapporteringsplikt til DN, men vi har jo en del hotellvirksomhet i Stockholm, da. Når det er sagt så kan det jo være Jonas og jeg har tatt oss noen pils i Stockholm og møtt noen andre sentrale mennesker også, sier Stordalen.
DN har ikke oppnådd kontakt med Jonas Forsang.
Skal «gi alt»
Ifølge Stordalen har det vært langt høyere aktivitetsnivå i forlagsvirksomheten enn noen av partnerne hadde sett for seg.
Han avviser at Pilar og Capitana forsøker å kapre andre forlags forfattere ved å love gull og grønne skoger, slik enkelte mistenker. Ifølge investor Stordalen skal forlagene ha få utgivelser, både med kjente og ukjente forfattere, men gi alt for dem som blir utgitt.
–Vi er forberedt på å bruke lang tid på dette, og kanskje ikke tjene penger de første årene. Og skulle vi tjene penger vil vi reinvestere dem i forlagsdriften. Jeg tror ikke dette blir ekstremt økonomisk lukrativt. Men jeg synes det er fantastisk morsom å se om det er mulig å finne nye løsninger i en verden der den ene industrien etter den andre disruptes. Vi vil også jobbe med å øke leselysten blant kommende generasjoner. Det er utrolig viktig, sier Stordalen.
Supplement til mastodontene
Han beskriver Pilar, Capitana og Gloria som supplement til de fire store mastodontene – Aschehoug, Gyldendal, Cappelen Damm og Vigmostad & Bjørke – og ler av beskyldningene om at han skummer fløten av arbeidet storforlagene har gjort med å bringe frem bestselgende forfattere som Horst, Egeland og Kristensen.
– Jeg kan berolige de store forlagene om at de ikke trenger å være bekymret.
– De sitter på alt fra trykkeriene, bokhandelkjedene og bokklubbene, og samarbeider om det meste. Bekymringen er vel heller at det er for få som har kommet inn med nye ideer i bokbransjen, og da kan det fort få preg av forvitring. Er det noe bokmarkedet trenger er det fornyelse, mener Stordalen, og trekker en parallell til hotellbransjen.
Bekymring er en nisse …
– Det er like liten grunn til bekymring som om jeg skulle bekymre meg for at det kommer en bitte liten, ny hotellkjede i Stockholm som gjør ting litt annerledes. Bekymring er en nisse som spøker i trange hjerner.
– Er det ordtaket noe du har funnet på selv, eller har du rappet det?
– Haha, jeg tviler på om det var Sokrates eller en av de store tenkerne som sa det, sier Stordalen.(Vilkår)