– Dette er virkelig spennende nyheter. Det at Gyldendal mister sin mestselgende forfatter, Jørn Lier Horst, kan beskrives som et litterært jordskjelv, sier forfatter Tom Egeland.
Han snakker om nyheten om at Petter Stordalen har planer om å endevende bokbransjen. Med seg på laget har hotell- og eiendomsmilliardæren blant annet fått bestselger-forfatter Jørn Lier Horst, tidligere forlagssjef i Kagge, Anne Gaathaug, tidligere leder for krimavdelingen i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, og forlegger Jonas Forsang i Pilar Forlag.
Til DN Magasinet sier Stordalen at bakgrunnen for at han nå står med eierandeler i tre ulike forlag, er et ønske om å være et alternativ til de andre store aktørene i bokbransjen.
– Du kan si at det nok har vært vanskelig for små aktører – kall dem bokgründere – å etablere seg i bransjen, fordi den er litt hermetisk. Vi kan være et alternativ til de andre, med nye og kreative løsninger. Jeg synes det er morsomt.
Beundrer valget
Egeland mener Stordalens nye bokprosjekt har gode muligheter til å lykkes.
– Med en litterær kapasitet som Anne Fløtaker, så blir dette i sum et veldig spennende norsk forlagshus som har stor kompetanse på både litteratur og salg, sier han.
– Kunne du tenke deg å gjøre det samme som Horst?
– Jeg er nok altfor mye forfatter og altfor lite forretningsmann til i det hele tatt tenke tanken på å starte eget forlag. Men jeg er full av beundring for at Jørn Lier Horst våger. Likevel skjønner jeg ikke hvordan han som skriver så mange bøker i året skal få tid til dette. Mitt inderlige håp er at Jørn fortsetter å fokusere på bokskrivingen og overlater forlagsdriften til de andre aktørene, sier Egeland.
Han får støtte av forfatterkollega Anne B. Ragde. Hennes bok «Liebhaberne» var den tiende mest solgte skjønnlitterære boken i fjor.
– Jeg er altfor avhengig av forlaget mitt. Oktober forlag er både min andre familie. Der får alle plass rundt lunsjbordet, og jeg kan stikke innom når som helst. Dag Solstad og jeg får til og med lov til å røyke inne hos dem, og vi har også fått eget askebeger. Det tviler jeg på at Petter Stordalen ville tillatt, sier Ragde.
– Men jeg synes dette er spenstig, spennende og forfriskende. Derfor ønsker jeg dem tusen ganger lykke til, legger hun til.
Trenger «et puff bak»
Krimforfatter Unni Lindell har utgitt sine bestselgende krimromaner på sitt hovedforlag Aschehoug i en årrekke. Men hun har også spredt andre bokutgivelser på flere forskjellige forlag. Til høsten skal hun også gi ut en bok på et av de tre «Stordalen-forlagene».
– Det er stor stas, høy stemning og mye jobb. Men det er ikke krim. «Krimmen» forbli hos Aschehoug, skriver Lindell.
Hun beskriver det nye forlagshuset som «spennende, interessant og gøy».
– Jeg har som forfatter alltid vært tilhenger av nytt blod, nye takter og ny giv. Bokbransjen i Norge er nok litt sidrumpa og tungdreven. Den trenger et puff bak. Jeg heier på dem, skriver hun.
Forfatter Anne Holt sier hun aldri kunne gjort som Horst – å starte eget forlag med Stordalen som investor.
– Jeg er altfor gammel til å finne på nye sprell. Men jeg synes det er innmari stilig at Jørn Lier Horst, som begynner å nå «middagshøyden», ikke hviler på laurbærene og forblir på Gyldendal i evig tid. Så dette er bare veldig gøy. Personlig hadde jeg nok blitt «spinngærn» av å være i nærheten av den voldsomme energien til Stordalen. Samtidig har han lykkes å bruke den riktig på eiendom og hotell, så det skal bli veldig spennende å se om det fungerer også i den konservative bokbransjen, sier Holt.
Kjempelurt
Anitra Figenschou er høyskolelektor ved BI, med bok- og forlagsbransjen som hovedfelt. I tillegg driver hun et lite billedbokforlag.
– Umiddelbart så synes jeg det høres kjempelurt ut. De sitter med eierandeler i sine egne forlag, men er del av en sammenslutning. I den bransjen her så er det vanskelig å være mellomstor, sier Figenschou.
En ting det nye forlaget mangler, er eierskap vertikalt i bokmarkedets verdikjede, som bokhandler, distribusjonsnettverk og bokklubber.
Dette har de etablerte storforlagene Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm. Gjennom eierandeler i distribusjonsselskapet Bladcentralen styrer de også salg i dagligvarehandelen.
– Så de har en rigg for hele kretsløpet som dette nye forlagshuset vil mangle. Og det er kjerneproblemstillingen i norsk forlagsbransje. Eierstrukturen gjør det vanskelig å komme på banen, for de største sitter med masse forhandlingsmakt i de delen av bransjen som dette forlagshuset er avhengig av å komme inn i, sier Figenschou.
Gyldendal sitter på backlist
Kari Marstein er sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal og var redaktør for Jørn Lier Horsts første bok «Nøkkelvitnet» som kom i 2004. Hun er lei seg for at samarbeidet med Horst er slutt, men understreker at forholdet mellom forfatteren og Gyldendal fortsatt er godt.
Gyldendal vil også fortsette å nyte godt av forfatterskapet hans i årevis fremover – selv om Horst forsvinner ut. Krimforfatteren får ikke med seg rettighetene til sine gamle utgivelser over til det nye forlaget.
– Gyldendal sitter med backlist-rettigheter på alt han har utgitt på Gyldendal, også enkelte barneutgivelser i første del av 2018, opplyser Marstein.
– Har dere forhandlet om det?
– Det har vært oppe, men vi forholder oss til normalkontrakten, sier hun.
Ifølge normalkontrakten mellom forfatter og forlag ligger rettigheten hos forlaget så lenge det opprettholder aktivitetsplikten. For å miste rettigheten skal forlaget la være å selge bøker, i praksis mindre enn 100 eksemplarer i året.
Første klasse
Andre forleggere ble fredag morgen overrumplet av den nye konstellasjonen. En av dem er Arno Vigmostad i Norges fjerde største forlagsgruppe, Vigmostad & Bjørke.
– At Stordalen er flink vet alle, selv om dette er litt på siden av det han egentlig driver med. Men om dette skal bli en suksess, avhenger det av forfatterne og forleggerne, og begge deler er her av første klasse. Det er ikke noen tvil om det, sier Vigmostad.
Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm synes den nye «forlagsfamilien» virker som en forfriskende og spennende konstruksjon.
– Det blir interessant å se hvilke nye forfatterskap som kommer ut av dette – eller om man bare skal vegetere på eksisterende porteføljer, skriver Tom Harald Jenssen i en epost.(Vilkår)