Oppdatert med kommentar fra Richard Aarø.

Etter at Morgenbladets anmelder nevnte flere eksempler på avskrift i boken om Aker, valgte Tiden Norsk Forlag å trekke den fra markedet før helgen.

Boken «Eventyrerne – en fortelling om Aker i vår tid» lå frem til tirsdag ettermiddag ute på Akers hjemmeside, men nå har også Aker fjernet manuset.

Dette er ledsaget av et brev signert Kjell Inge Røkke, der han refser forlagets opptreden etter at samarbeidet sprakk.

Røkke mener blant annet at forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen var «uetterrettelig og uetisk».

Opptaksknapp

«Prikken over i-en i denne bokutgivelsesfarsen opplevde jeg 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken. Timer etter Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene.

Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svarte Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptakt. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel,» skriver Røkke.

"Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter", skriver Richard Aarø i en e-post til DN.

Henrik Langeland er sykmeldt.

Havarert jubileumsprosjekt

«Eventyrerne» skulle være en jubileumsbok om Aker-konsernet i Kjell Inge Røkkes tid som hovedeier.

Aker engasjerte forfatteren Henrik Langeland til å skrive fortellingen om industrikonsernet, men samarbeidet surnet.

Til tross for at Aker bestemte seg for å droppe jubileumsutgivelsen, valgte Tiden Norsk Forlag å gå videre med planene om en bok som skulle selges i bokhandlene.

Da svarte Aker med å legge ut det siste manuset Langeland hadde oversendt på sine egne nettsider.

8. mars kom Tidens bok fra trykkeriet og ble sendt ut til bokhandlene.

Men allerede morgenen etter avslørte Morgenbladets anmelder at flere partier i Henrik Langelands Aker-bok var kopiert uten tilstrekkelig kreditering.

Les anmeldelsen her

Fredag kveld trakk forlaget boken fra markedet og ba bokhandlene sende bøker som allerede var distribuert i retur.

Passasjer i boken er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk, forklarte Aarø.

Les Røkkes kommentar her:

Her kan du lese hele kommentaren fra Kjell Inge Røkke i forbindelse med at Aker trakk manus til «Eventyrerne» fra konsernets nettsider:

«Prikken over I-en

Tiden Norsk Forlag har trukket boken «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid» fra markedet. Vårt forord som begrunner hvorfor Aker benyttet sin vetorett til å stanse bokprosjektet, lar vi stå.

Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk. Det fortalte jeg Aarø i en telefonsamtale 12. mars. Jeg ville fortelle det direkte til ham før jeg la det ut på nett.

Prikken over I-en i denne bokutgiverfarsen opplevde jeg fredag 9. mars – samme dag som Tiden Norsk Forlag trakk boken. Timer etter at Morgenbladets anmelder avslørte sitat- og kildejuks i boken, bekreftet Richard Aarø til Aker at han hadde gjort skjulte opptak av samtaler han har hatt med meg – på telefon og i et møte med konsernsjef Øyvind Eriksen og meg i våre kontorer. Forlagssjefen har gitt DN tilgang til hele eller deler av opptakene.

Hvordan føles det å trykke på en opptaksknapp i det skjulte når du møter din oppdragsgiver? Til sitt forsvar svare Aarø at det ikke var ulovlig å gjøre opptakt. Det er vi enige om, men i min verden er det hinsides alle etiske og moralske grenser for anstendig oppførsel.

Som jeg sa til Aarø på telefon: Jeg har ingenting å skjule – verken det du har på bånd eller mobilsvarer. Det vi har skrevet og sagt, står vi for.

Aker benyttet sin avtalefestede rett til å skrinnlegge bokprosjektet etter å ha kjøpt og betalt forfatter og forlag. DN er det mediet som har dekket denne saken bredest og hyppigst før bokutgivelsen. Årsaken til det skjønte jeg mer av kvelden 9. mars da Richard Aarø sendte meg en tekstmelding om at boken var trukket, og han avsluttet med følgende: «Jeg har samtidig bedt DN avblåse saken».

Avblåse hvilken sak? Ja, saken om de skjulte opptakene som skulle bekrefte Aarøs versjon. Når Aarø skriver at han kan avblåse en sak i DN, indikerer forlagssjefen også at han kan blåse i gang en sak i DN.

Vi har advart Richard Aarø om bokutgivelse siden i fjor høst. De siste månedene har forlagssjefen trykket på både båndopptaker og medieknapper for å få oppmerksomhet om boken. Er dette arbeidsmetoder Aarø og det Gyldendal-eide forlaget kan være bekjent av? Hvor går grensen på hva som er god og skikkelig oppførsel i Tiden?

På oppfordring fra forfatter Henrik H. Langeland har vi valgt å fjerne bokmanuset fra Akers hjemmesider.

Kjell Inge Røkke»(Vilkår)