Ingrid Eia Ryvarden har gjennom mange år hatt en meget skarp nese for bestselgende sakprosa, som sakprosaredaktør i Gyldendal.

Nå blir hun ny sjefredaktør for norsk og oversatt sakprosa i Strawberry Publishing, som er Petter Stordalens nye forlagssatsning sammen med Jonas Forsang og Magnus Rønningen.

I Strawberry Publishing skal Ryvarden ha ansvar for alle utgivelser i Pilar forlag og bistå Capitana forlags True Crime-utgivelser. Hun begynner i den nye jobben 1. mars 2019.

Petter Stordalen satser på bøker med Strawberry Publishing.
Petter Stordalen satser på bøker med Strawberry Publishing. (Foto: Gunnar Lier)

– Etter 21 år i Gyldendal føltes det plutselig veldig spennende da Pilar kom på banen. De er ambisiøse og hardtarbeidende og jeg gleder meg til å hjelpe dem med å styrke sin sakprosasatsing ytterligere. Som redaktør liker jeg deres forretningsidé om å gi ut færre bøker som til gjengjeld får større oppmerksomhet både redaksjonelt og på markedssiden, sier Ryvarden i en melding fra forlaget.

Hun har jobbet i Gyldendal siden hun var 26. Ryvarden sier hun vil savne både kolleger og «den unike Gyldendal-ånden», men ser frem til den nye jobben.

– Jeg gleder meg til å jobbe i et forlag som satser knallhardt på både vekst, utvikling og kvalitet. Jeg har troen på at vi kan få til noe unikt, sier hun.

Ryvarden har, i tillegg til kjempesuksessen med fargeleggingsbøker for voksne i 2015, hatt fingrene borti svært mange bestselgende sakprosabøker gjennom årene.

Ingrid E. Ryvarden blir ny sjefredaktør for norsk og oversatt sakprosa i Strawberry Publishing. Her er hun flankert av Sarah Natasha Melbye og Jonas Forsang i Strawberry Publishing.
Ingrid E. Ryvarden blir ny sjefredaktør for norsk og oversatt sakprosa i Strawberry Publishing. Her er hun flankert av Sarah Natasha Melbye og Jonas Forsang i Strawberry Publishing. (Foto: Trude Laberg)

Redaktør for bøker om Røkke, Heyerdahl og Hagen

Bare denne høsten har hun vært redaktør for bøker av Tore Skeie, Asbjørn Jaklin, Jordan B. Peterson og «Omgitt av idioter» av Thomas Erikson.

Tidligere har hun jobbet med bøker av Helge Ingstad, Thorvald Stoltenberg, Atle Næss, Morten Jentoft, Espen Aas, Ingar Sletten Kolloen, Widerøe og Aass.

Innen næringslivsgenren har hun vært redaktør for biografier om Kjell Inge Røkke, «Storeulv», Jens P. Heyerdahl og Stein Erik Hagen.

– Jeg har kløpet meg i armen siden Ingrid takket ja på tirsdag. Ingrid har et strategisk blikk og en forståelse for bøker og bokbransjen som er helt eksepsjonell. Det var helt klaff umiddelbart. Vi gleder oss enormt til Ingrid er på plass hos oss, sier Jonas Forsang.

Cathrine Sandnes, redaksjonssjef for sakprosa i Gyldendal, sier hun vil savne Ryvarden.

– Samtidig forstår vi at hun etter 21 år ønsker å prøve noe nytt. I Gyldendal har vi et stort og godt redaktørkollegium, der Ingrid har hatt en viktig rolle. Vi vil savne kompetansen, kunnskapen og humoren hennes, og ønske henne hell og lykke i den nye jobben, sier Cathrine Sandnes.

Hektisk overgangsmarked

Tidligere har Strawberry Publishing hentet redaktør Sarah Natasha Melbye fra Juritzen Forlag og redaksjonssjef Anne Fløtaker fra Cappelen Damm, samt kjedeansvarlig Julie Eikemo Prestø fra Gyldendal.

Dette er bare noen av en lang rekke overganger i bokbransjen den siste tiden.

Siste overgangsnyhet kom nylig fra Cappelen Damm, da forlagsdirektør Elisabeth Steen fortalte nettstedet bok365 at hun slutter for å bli daglig leder ved Asker kunstfagskole.

Både Cappelen Damm og andre forlag preges av et markant fall i omsetningen av norsk sakprosa, som ifølge bok365 er ned med 5,8 prosent hittil i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se hvor mange forsøk Bård Tufte Johansen trengte for å levere Nytt på nytt-vitsen
Hvor vanskelig er det å være komiker med fullsatt tv-studio?
02:09
Publisert: