Aylar Lie tapte søksmålet mot Strawberry Publishing, forleggeren bak skiløperen Petter Northugs biografi, «Min historie».

Lie, som i dag er en tv-profil og pokerspiller, mente biografien krenket privatlivets fred ved å omtale detaljer om hennes tidligere forhold til Northug. Forlaget valgte å fjerne et avsnitt boken, hvor forholdet var omtalt, men Lie valgte likevel å ta saken til Forliksrådet.

Det var Dagbladet som omtalte saken først.

– Jeg har ikke hørt noe om dette. Må nesten høre med advokaten først, skriver Lie i en sms til DN.

I dommen fra Forliksrådet fremgår det at Aylar Lie krevde 100.000 kroner i erstatning for krenking av privatlivets fred. Hun må nå i stedet betale Strawberry Publishings saksomkostninger på 4600 kroner.

Forliksrådet trekker blant annet frem at Lie selv hadde omtalt forholdet med Northug offentlig i et ukebladintervju.

«Etter rettens oppfatning har Aylar Lie i stor grad selv bidratt til offentlig meddelelse», står det i avgjørelsen.

Aktuelt med anke

Lies advokat, Tony Vangen i advokatfirmaet Elden, mener Forliksrådet har gjort en alvorlig feil og sier det antageligvis vil komme en anke.

Vangen sier Lie klaget inn Strawberry for brudd på privatlivets fred (paragraf 3-6), men Forliksrådet har behandlet det som et spørsmål om ærekrenkelser (paragraf 3–6 a).

– I og med at dette ble så fundamentalt galt vil jeg anta at vi må gjøre noe med dette, men jeg må snakke klienten min først. Vi vil antagelig klage dette inn for tingretten.

– Dette er tåkelegging fra advokat i Elden, svarer Strawberrys advokat Halvard Helle i Schjødt.

Han sier det er «riktig at det er en mindre unøyaktighet i forliksrådets avgjørelse».

– Men denne rokker ikke på noen måte ved at dommeren har vurdert både jus og faktum korrekt, sier Helle.

I Forliksrådets avgjørelse, som DN har sett, vises det til paragrafen om ærekrenkelser og ikke paragrafen om privatlivets fred når det gjøres rede for de relevante lovhjemlene. Men i den videre drøfting tar rådet også flere ganger opp spørsmålet om privatlivets fred.

Advokat Halvard Helle (foran) fotografert under en annen rettssak i 2017.
Advokat Halvard Helle (foran) fotografert under en annen rettssak i 2017. (Foto: Javad Parsa)

«Aylar Lie fikk godkjenne»

Strawberry Publishing eies av milliardær Petter Stordalen, samt Magnus Rønningen og Jonas Forsang, som begge har en fortid i pressen.

– Det var aldri vårt ønske at denne boken skulle være ubehagelig for noen som blir omtalt, det var derfor Aylar Lie fikk godkjenne avsnittet om henne på forhånd. Som retten påpeker var det Lie som brakte denne personlige historien til offentligheten og inkluderte andre mennesker i den, og da er det viktig at man i en biografi kan komme med sin versjon, sier forlegger Magnus S. Rønningen i Strawberry Publishing i en pressemelding.

Rekke av konflikter

Lies konflikt med Strawberry er bare én av en flere kontroverser omkring bøker skrevet av kjendiser og blogger det siste året.

Bloggeren Anniken Jørgensens bok «Bare en natt til», gitt ut på Panta, måtte endres etter personlige utleveringer om en tidligere bekjent.

En av personene som er omtalt i Anne Brith Davidsens bok «Kvinner som hater kvinner», også utgitt på Panta, har hyret advokat for å få utgivelsen tilbakekalt.

Advokat Hans Marius Graasvold etterlyste i mars et etisk regelverk for forlagsbransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.