Apples problemer i ebokmarkedet bare vokser, ifølge nettstedet Gigaom.

Anklagen mot Apple er at selskapet var sentral i etableringen av et lovstridig prissamarbeid på ebøker med fem av USAs aller største forlag. Forlagene ville etablere et alternativ til Amazon, som har vært en pådriver for stadig lavere ebokpriser i USA.

Ifølge nettstedet kan den samlede straffen for Apple komme opp i en milliard dollar. En av årsakene er at erstatningsbeløpet Apple må betale til ebokkundene vil være tre ganger så stort som overprisingen kundene ble utsatt for.

Advokat Steve Berman representerer forbrukerne og er den som fremmer erstatningskravet mot Apple.

- Forbrukerne kan ligge an til å få mellom 750 og 850 millioner dollar, sier han ifølge en pressemelding publisert via BusinessWire.com.

På toppen kommer Apples betydelige saksomkostninger.

Bakgrunnen er at dommer Denise Cote ved United States District Court for the Southern District of New York denne uken slo fast at 33 stater er i posisjon til å søke erstatning fra Apple for skader de eller deres innbyggere har lidt som følge av prissamarbeidet.

Disse erstatningssakene vil etter planen kunne starte i sommer.

De fem forlagene som ble saksøkt sammen med Apple har allerede gått med på å betale tilbake 166 millioner dollar til kunder som handlet ebøker mellom 1. april 2010 og 21. mai 2012.

Erstatningen går rett inn på konto til ebokkjøpere som på grunn av det ulovlige prissamarbeidet betalte mer for ebøkene enn de skulle.

Forlagene som er del av forliket er kjemper som Penguin, Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster og Macmillan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.