– Jagland skriver og han har en avtale med Cappelen Damm, bekrefter forlagsdirektør Elisabeth Steen (48) på farten til Frankfurt.

Der åpner verdens største bokmesse onsdag.

Thorbjørn Jagland har så langt vært taus om forholdet til Jens Stoltenberg (57), vurderingene før det forsmedelige «36,9»-nederlaget i 1997, og kampen om ledervervet i Arbeiderpartiet.

Skifter forlag

Jagland har tidligere utgitt flere bøker på Tiden, men hans to siste bøker, «Vår sårbare verden» fra 2002 og «Ti teser om EU og Norge» fra 2003, kom imidlertid ut på Aschehoug.

LES OGSÅ: Spesialavtale for Stoltenberg dnPlus

Etter to utgivelser på Aschehoug var Jagland oppført som en av forlagets forfattere på Aschehougs internettsider. Det er han ikke lenger.

– Fagbokforfattere og andre står fritt til å velge forlag. Vi kommenterer ikke fremtidige utgivelser som ikke står på utgivelsesplanen, sier forlagssjef Trygve Åslund i Aschehoug.

Forlagsdirektør Elisabeth Steen i Cappelen Damm skal utgi Jaglands bok. Foto: Terje Pedersen /
Forlagsdirektør Elisabeth Steen i Cappelen Damm skal utgi Jaglands bok. Foto: Terje Pedersen / (Foto: NTB scanpix)
Nå bekrefter forlagsdirektør Steen at Jaglands bok i stedet kommer hos Cappelen Damm.

– Da vi så boken til Jens og reaksjonene etterpå, så var vi veldig fornøyd med at det er vi som er forlaget til Jagland. For vi tror jo det kommer til å bli enorm interesse, sier Steen.

LES OGSÅ: Full tv-krangel om Bergen

Jagland ønsker ikke å kommentere sine bokplaner eller avtalen med Cappelen Damm.

Han ble i 2014 gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet i et åremål som varer til 2019.

Maktkamp

Steen håper å kunne utgi memoarboken samme år som Jagland er ferdig i Europarådet.

– Interessen for Ap og de ulike lederne i partiet vil ikke avta. Vi venter tålmodig, men vi gleder oss veldig, sier hun.

I Jens Stoltenbergs selvbiografi «Min historie» beskriver den tidligere statsministeren og Ap-lederen maktkampen med forgjengeren Thorbjørn Jagland i tydelige ordelag:

«Jeg mener Thorbjørn så konspirasjoner som ikke var der. Han var overbevist om at noen sto bak og ville ha ham vekk. Det gjorde at han kunne bli konfronterende og tolke verden rundt seg på verst mulig måte. Velmente råd ble sett på som kritikk. Kritikk ble sett på som angrep.»

Jagland svarte i tekstmeldinger og eposter til mange forskjellige medier at han mener det ikke passer seg å kommentere striden med Stoltenberg nå.

LES OGSÅ: Forfattere reagerer på Stoltenbergs bokavtale

Normale vilkår

Dagens Næringsliv avslørte lørdag 8. oktober at Jens Stoltenberg hadde sikret seg en spesielt god avtale med forlaget Gyldendal, som trykket «Min historie» i et førsteopplag på hele 30.000 bøker.

Mens det vanlige er at forfattere lønnes etter normalkontrakten mellom forfatterforeningene og forlagene, sikret Stoltenberg seg høyere royaltysatser i forhandlinger der han fikk bistand av sin gamle venn, tidligere advokat og nå meglertopp Knut Brundtland. Royalty er en betegnelse på betaling til forfattere, beregnet etter antall solgte eksemplarer av boken.

– Har Cappelen Damm tilbudt Jagland noe mer enn vanlig normalkontrakt?

– Han har normalkontrakt, sier Elisabeth Steen.

– Når og hvordan overtalte dere ham?

– Den første avtalen ble gjort for noen år siden.

– Og hvordan overtalte dere ham?

– Det kan jeg ikke kommentere, men vi er veldig for glad for at han valgte oss.

Populære profiler

Selv om det er god økonomi i en populær biografi og forlagene kjemper om å utgi historiene til markante profiler, så er royaltyinntekter sjelden et tema i forhandlingene. Forfatterne kan derimot forhandle om forskuddsbetaling, som kan anses som en slags garantiinntekt og bli svært lukrativt hvis boken selger mindre enn antatt. Noen forfattere forhandler seg også til beløp for å dekke researchkostnader og lønn i skriveperioden til seg selv eller eventuelle hjelpere. Elisabeth Steen vil ikke kommentere detaljer i avtalen mellom Cappelen Damm og Thorbjørn Jagland.

– Forskudd, opplag og slike betingelser svarer vi ikke på. Vi har jo heller ikke bestemt førsteopplaget ennå. Men etter Jens Stoltenbergs bok antar vi at det blir et stort førsteopplag, sier hun.

– Har det vært et tema at Jagland går fra Aschehoug til dere?

– Hos oss har ikke et vært noe tema nå, men vi ble glad for at han gjorde en avtale med oss for noen år tilbake, sier Elisabeth Steen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.