– Det er typisk norsk at det blir et problem at en person som Petter Stordalen går inn i forlagsbransjen. Jeg synes det er flott dersom norske milliardærer setter litteratur foran hedgefond og annen virksomhet de med sikkerhet vet vil være lønnsom, sier forfatter Tom Egeland.

I disse dager kommer Egelands nyeste bok og første utgivelse siden han gikk fra Aschehoug til det nyopprettede forlaget Capitana.

Forlaget, som har Stordalen som hovedeier, skapte reaksjoner da det gjorde inntog i bokbransjen tidligere i år. At mangeårig bestselgerforfatter Jørn Lier Horst gikk fra Gyldendal til Capitana, hvor han også eier 25 prosent, kalte Tom Egeland selv et «litterært jordskjelv».

– Petter Stordalen er nysgjerrig på bokbransjen, og han går inn i dette med et ønske om å utfordre bransjen og skape litt uro. Der er jeg også, sier Egeland.

«Mer storkapitalister enn Stordalen»

Kritikken mot Capitana har i stor grad handlet om at forlaget fisker etter suksessforfattere. I flere forfatterkretser snakkes det ifølge Egeland om at hotellmilliardæren bare vil kapitalisere på bestselgere.

– De fleste jeg har snakket med synes dette er spennende, men i enkelte kretser er det en naivistisk og elitistisk holdning til forlaget, særlig på grunn av Stordalen. Det finnes en inngrodd skepsis mot folk utenfra som kommer inn i bokbransjen, sier Egeland.

Han mener skeptikerne glemmer at også deres forlag har eiere.

– Bonnier og Egmont er heller ikke i forlagsbransjen på idealistisk grunnlag. De er der for å tjene store summer, og er mer storkapitalister enn Stordalen, sier han.

Bonnier og Egmont er eiere av Cappelen Damm, som ifølge bransjestatistikken fra Forleggerforeningen i 2017 hadde en markedsandel på 34,3 prosent. De to neste i størrelsesorden, Gyldendal og Aschehoug, står for henholdsvis 26,1 og 13,2 prosent.

Egeland tror bokbransjens etablerte aktører har godt av nyutfordrere.

– Det er bare bra med mer konkurranse. Ikke minst har Capitana ført til at forlagene passer bedre på de forfatterne de har, sier Egeland.

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, ser ikke mørkt på Stordalens inntog i forlagsbransjen:

– Jeg er generelt positiv til all nyskapning i bransjen, så dette ønsker jeg absolutt velkommen, skriver han i en epost til DN.

Følger eksisterende spilleregler

Utgivelsen av «Codex», den åttende boken i Egelands Bjørn Beltø-serie, blir det nystartede forlagets andre utgivelse. Utenom mangel på innarbeidede systemer av den banale sorten, som hvor man bestiller binders, fungerer apparatet rundt utgivelsen veldig godt, ifølge Egeland.

– Det meste er likt. I Capitana er jeg kanskje litt tettere på flere deler av prosessen fordi jeg sitter på en del erfaring og forlaget består av færre folk, sier han.

At han forlot Aschehoug var helt udramatisk, ifølge Egeland. Han sier flere har knyttet både hans og andre forfatteres overgang til økonomiske incentiver og bedre avtaler.

Etter en rekke bestselgende utgivelser på Aschehoug, er Tom Egeland nå signert Capitana forlag. Det samme er forfattere som Jørn Lier Horst og Tom Kristensen.
Etter en rekke bestselgende utgivelser på Aschehoug, er Tom Egeland nå signert Capitana forlag. Det samme er forfattere som Jørn Lier Horst og Tom Kristensen. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Vi følger normalkontrakten og de spillereglene som eksisterer i bransjen. Samtidig tilhører jeg den fløyen av forfattere som er interessert i å selge flest mulig bøker, og jeg tror Capitana som et lite forlag med få utgivelser i løpet av året kan klare det, sier Egeland.

– Hvor viktig vil det være for forlaget at dette, som en av de første utgivelsene, blir en suksess?

– I økonomisk forstand er det ikke så viktig for forlaget. Mange nyoppstartede forlag er idealistiske, uten penger, og er avhengige av å selge for å holde hjulene i gang. Slik er det ikke for Capitana, som har Stordalen i ryggen.

Nysgjerrig og idealistisk tilnærming

I tillegg til Capitana, som spesialiserer seg på krim og spenning, består Stordalens nye forlagshus av Gloria og Pilar forlag. .

Egeland forsikrer om at Stordalen ikke er ute etter å støvsuge bransjen for bestselgere og talent. Han oppfatter at investoren har en nysgjerrig og nærmest idealistisk tilnærming til sitt inntog i forlagsbransjen, og sier at forretningsmannen ikke kommer til å legge seg bort i redaksjonelle og litterære avgjørelser.

– Han er ydmyk nok til å la folkene han har ansatt til å ta seg av det, sier Egeland.(Vilkår)